Novak Đoković je diskvalifikovan sa US Opena, a pravila kažu da nisu morali da ga tako kazne!


Novak Đoković je diskvalifikovan sa US Opena, a pravila kažu da nisu morali da ga tako kazne!

Novak Đoković je diskvalifikovan sa US Opena 2020. zbog toga što je linijskog sudiju pogodio lopticom, ali - mogao je da prođe i sa blažom kaznom.

Nervozan zbog nekoliko izgubljenih poena u nizu protiv Pabla Karenja Buste, najbolji teniser sveta je između dva poena, dok je gubio sa 6:5 u prvom setu, nervozu iskalio na loptici koju je, ne gledajući gde će otići, reketom poslao van igrališta.

Ona je na svom putu udarila u vrat ženu koja je, kao linijski arbitar, stajala iza samog terena, a posle kratkog većanja odlučeno je da Đoković bude diskvalfiikovan. Samo... Izgleda da uopšte nije morala da se donese takva odluka.

Naime, zvaničnim "Pravilima grend slema" predviđeno je sledeće kada se radi o "zloupotrebi loptice".

"Igrači/ce ne smeju da divlje, na opasan ili besan način udaraju, šutnu ili bace tenisku lopticu na sportskom kompleksu na kome se turnir održava, osim u razumljivom pokušaju da dođe do poena, što uključuje i zagrevanje. Kršenje ovog člana Pravila grend slema može da dovede do kazne od 20.000 dolara, za svaki pojedinačni ovakav prekršaj. U slučaju da se kršenje dogodi tokom zagrevanja ili meča, može se izreći i kazne oduzimanja poena. Radi pojašnjenja ovog pravila, zloupotrebom loptice se podrazumeva udaranje loptice sa namerom da ona ode van terena, udaranje loptice na opasan ili neodgovaran način na samom terenu, ili udaranje loptice bez svesti o posledicama (tog udarca)"

U pomenutim Pravilima se navodi i ovo:

"Igrači/ce ni u jednom trenutku neće fizički ugroziti zvanično lice, rivala, gledaoca ili neku drugu osobu na sportskom kompleksu na kome se turnir održava".

Nekoliko pasusa kasnije predviđena je i najstroža kazna:

"Sudija, u konsultaciji sa šefom supervizora na grend slemu, može da proglasi diskvalifikaciju za bilo koje pojedinačno kršenje ovih Pravila".

Imajući u vidu da se u saopštenju US Opena navodi da je "u skladu sa Pravilima grend slema, zbog namernog udaranja loptice na opasan ili neodgovaran način na samom terenu, bez svesti o posledicama, sudija turnira diskvalifikovao Novaka Đokovića sa US Opena", postaju jasne dve stvari:

1) Novak Đoković nije optužen da je fizički ugrozio zvanično lice turnira, već mu je, kako saopštenje US Opena navodi, na teret stavljena "zloupotreba loptice", za koju je inače automatski predviđena kazna u vidu finansijske globe i, eventualno, oduzimanje poena.

2) Iako je Nole mogao da prođe samo sa pomenutim sankcijama, glavni sudija se, u dogovoru sa supervizorom US Opena, odlučio da primeni član pravila grend slema po kome se, "za svako kršenje pravila može izreći diskvalifikacija".

Dakle, to što je pogodio gospođu koja je bila linijski sudija na pomenutom meču nije samo po sebi donelo automatsko izbacivanje sa grend slema (tim pre što je prekršaj okarakterisan kao "zlouporeba loptice" a ne "fizičko ugrožavanje zvaničnog lica turnira"), već su organizatori posegli za svojim diskrecionim pravom da bilo koga, za bilo koje kršenje Pravila grend slema - diskvalifikuju.

U najkraćem - mogli su ovako da oštro kazne Đokovića, a i nisu morali.

Piše: Darko Nikolić
Foto naslovna: espreso.rs
Izvor: sport.blic.rs

NOVAK ĐOKOVIĆ I DVOSTRUKI ARŠINI! Na istom mestu se pre 10 dana desio SLIČAN INCIDENT, ali tada NIJE BILO izbacivanja!

"Novak Đoković diskvalifikovan sa US Opena" je vest koja obišla celu planetu. Pogodio lopticom sudiju i, "moralo je tako". A samo deset dana ranije, na istom tom mestu, desila se slična stvar, sa potpuno drugačijim epilogom.

Naravno, nije Nole prvi igrač na svetu koji je, usled nervoze zbog loše odigranog poena, ili nekoliko njih, nekontrolisano poslao lopticu van terena. Ali, kada je to u Njujorku uradio Aljaž Bedene, pogodivši pritom kamermana, prošao je bez diskvalifikacije.

To se dogodilo na istom "Bili Džin King nacionalnom teniskom centru" na kome se odvija US Open, samo u sedmici pre početka grend slema, jer se na pomenutim terenima tada odigravao, zbog korona virusa preseljeni, Sinisinati masters:

Slovenac je, naime, igrajući protiv Danila Medvedeva, nezadovoljan svojim nastupom u jednom trenutku poslao lopticu ka tribinama - i pogodio kamermana. On je, za razliku od gospođe koja je, kao linijski sudija, pogođena u vrat od strane Novaka Đokovića, ostao na nogama.

Sudija meča Medvedev - Bedene je odmah sišao na teren, rekao slovenačkom teniseru da pre donošenja konačne odluke treba da se konsultuje sa supervizorom, a kada su oni porazgovarali sa kamermanom koji je potvrdio da je sve bio nesrećan splet okolnosti, vinovnik incidenta je samo usmeno opomenut.

To i ne treba da čudi, jer zvanična Pravila grend slema predviđaju diskreciono pravo supervizora i sudije da odluče koga će i zbog kog prekšaja da diskvalifikuju, a koga da sankcionišu na drugi način ili opomenu.

Svakako, pogoditi sudiju (i to uz terenu) i kamermana (koji je pritom na tribini) nije ista stvar, ali... Prilikom određivanja kazne prema pomenutim pravilima - apsolutno je isto.

Jer, propisi za grend slem turnire u ovakvim situacijama uopšte ne prave razliku između zvaničnog lica, gledaoca ili neke druge osobe (dakle, kamerman i sudija su "jedno te isto" za pomenuta Pravila), niti je važno da li je neko na metar od osnovne linije, poput sudije, ili na tribinama, poput snimatelja (propisi samo navode da se incidenti posmatraju na celom teniskom kompleksu na kome se turnir održava).

Dakle, iz ugla pravila, i Aljaž Bedene je mogao da bude diskvalifikovan, a nije.

Isto kao što Novak Đoković nije morao da bude diskvalifikovan, a jeste.

Piše: Darko Nikolić
Izvor: sport.blic.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks