Nove cijene struje! Izračunali smo koliko ćete plaćati struju od Nove godine u Republici Srpskoj (Foto)


Nove cijene struje! Izračunali smo koliko ćete plaćati struju od Nove godine u Republici Srpskoj (Foto)

Građani Republike Srpske od 1. januara će plaćati skuplju struju koja će se obračunavati po jedinstvenoj tarifi tokom cijele godine, odnosno više neće biti ljetne i zimske tarife.

Kao što smo ranije pisali, najznačajnije povećanje mogu da očekuju oni koji budu trošili više od 1.500 kilovata mjesečno.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) danas je odobrila primjenu novih cijena u zavisnosti od opsega potrošnje kod krajnjih kupaca.

Tako će od 1. januara domaćinstva do potrošenih 500 kilovata plaćati 0,0544 KM/kWh, od 501 do 1.500 kilovata je 0,0914 KM/kWh, a preko 1.500 kilovata je 0,2013 KM/kWh.

To znači da će građanima koji u januaru 2023. godine potroše 500 kilovata račun za struju iznositi 77 KM sa PDV-om, dok je u istom mjesecu ove godine iznosio 84 KM sa PDV-om.

Međutim, sada će i u ljetnim mjesecima građani za 500 potrošenih kilovata plaćati 77 KM dok su do sada tokom ljetne tarife plaćali 11 maraka manje, odnosno 66 KM.

Ukoliko bi se gledala prosječna cijena ljetne i zimske tarife to bi značilo da će računi za potrošenih 500 kilovata iduće godine biti veći za dvije KM.

Međutim, za one koji potroše više od 500 kilovata to poskupljenje će biti nešto drastičnije.

U tabeli u nastavku pogledajte kolike će građani od 1. januara 2023. godine dobijati račune za struju sa PDV-om u zavisnosti od potrošnje.

Piše: Marina Ljubojević
Foto naslovna: rtvbn.com
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter