Novi snimci jezive nesreće u Italiji: Poginulo 13 osoba, dvoje djece u kritičnom stanju (Foto/Video)


Novi snimci jezive nesreće u Italiji: Poginulo 13 osoba, dvoje djece u kritičnom stanju (Foto/Video)

Najmanje 13 ljudi poginulo je u padu žičare u sjevernoj Italiji, blizu jezera Maggiore. Spasilačke službe stigle su na mjesto nesreće, koje je teško pristupačno zbog guste šume.

Žičara je pala u blizini jezera Maggiore na sjeveru Italije, usmrtivši najmanje 13 ljudi, priopćila je alpska spasilačka služba. Prema talijanskim medijima, kabina je pala sa sajle u blizini vrha planine Mottarone, a u kabini je navodno bilo 15 ljudi.

Corriere Della Serra piše kako je dvoje djece, koja navodno imaju 9 i 5 godina, u kritičnom stanju odvezeno helikopterom hitne pomoći u bolnicu Regina Margherita u Torinu.

Mlađe dijete, dječak, zadobio je traumu glave, torakoabdominalnu traumu i prijelome donjih udova, ali još je pri svijesti, piše Sky Italia.

VIDEO:


 Pokušaje spašavanja otežava što je kabina pala u šumu na nepristupačnom području, a na terenu su vatrogasne ekipe, helikopteri, policija i gorski spasilački timovi. Vatrogasno vozilo prevrnulo se na putu prema mjestu nesreće, ali nije bilo ozlijeđenih.

VIDEO:


Fotografija olupine koju je snimila talijanska vatrogasna jedinica pokazuje zdrobljene ostatke žičare na proplanku u blizini vrha planine.

- Sajle su na tom mjestu posebno uzdignute od zemlje - rekao je Walter Milan, portparol alpske službe za spašavanje.

Dodao je da je linija zatvorena 2014. godine zbog obnove vrijedne 4,4 miliona eura prije ponovnog otvaranja 2016. godine, a ove godine ponovno je otvorena tek 24. aprila nakon što su popustila ograničenja zbog korone.

- Užasna tragedija, već sam razgovarao sa županom i direktorom Vatrogasne zajednice i Civilne zaštite. Pokušavamo shvatiti što se dogodilo, ali ovo je uistinu užasna tragedija - rekao je ministar održive infrastrukture i mobilnosti, Enrico Giovannini.

Žičara povezuje Stresu na obali jezera Maggiore do vrha Mottarone, na oko 1491 metara nadmorske visine, a vožnja traje oko 20 minuta sa zaustavljanjem u sredini.

Mnogi se još sjećaju kako je 2001. godine trebalo spasiti 40 turista nakon što je kapsula zapela neposredno nakon izlaska iz terminala u Stresi.

Na vrhu Alpyland nalazi se mali zabavni park s dječjim toboganom s pogledom na slikovito jezero i okolne Alpe u talijanskoj regiji Pijemontu.

Pogledajte fotogaleriju Daily Maila sa mjesta nesreće:

Geografska lokacija nesreće:

Žičara prije nesreće:

Foto naslovna: Nacionalna služba spašavanja/Daily Mail
Video: youtube.com
Izvor: 24sata.hr/slobodna-bosna.ba  

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter