Novo američko biološko oružje - Skakavci i insekti kao prenosioci virusa

Novo američko biološko oružje - Skakavci i insekti kao prenosioci virusa

Četiri ekipe naučnika iz SAD rade na stvaranju genetski modifikovanog virusa koji bi trebalo da promijeni DNK biljaka. 

Naime, kako prenosi Sputnjik, evropski naučnici upozoravaju da bi upotreba insekata koji bi bili prenosioci modifikovanih virusa mogla ozbiljno da potkopa naučnu praksu i pravila koja su omogućavala da očuvamo svijet od destruktivne upotrebe biološkog oružja već više od 60 godina.

Naučnici iz nemačkog Instituta „Maks Plank“, kao i njihove francuske kolege sa Univerziteta „Monpelje“ zajedno sa pravnicima Univerziteta „Frajburg“, objavili su u časopisu „Sajens“ veoma ozbiljan članak u kom se razmatraju različiti aspekti „revolucionarnog programa“, na kojem rade agronomi i genetičari u SAD.

Radi se o eksperimentima naučnika u SAD koji bi trebalo da dovedu do toga da insekti budu prenosioci, odnosno transporteri genetski modifikovanih virusa do željenog mesta. Kada stignu do polja ili voćnjaka, insekti bi trebalo da posiju donesene viruse. Te eksperimente finansira agencija Ministarstva odbrane SAD odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku Sjedinjenih Američkih Država – DARPA.

Podsćanja radi, ta agencija je učestvovala u razvoju tehnologija koje su promenile svijet, uključujući računarske mreže iz koje je nastao internet, osnove Globalnog pozicionog sistema (GPS), razvoj vještačke inteligencije i druge.

Iako su Amerikanci kao cilj tih novih eksperimenata naveli „potragu za mogućnostima povećanja otpornosti različitih kultura u slučaju suše, bolesti ili preterane upotrebe herbicida“, evropski naučnici koji potpisuju članak objavljen u listu „Sajens“ pribojavaju se da je stvarni zadatak naučnika da stvore moćno biološko oružje.

Bivši član Komisije UN za biološko i hemijsko oružje i vojni ekspert Igor Nikulin za Sputnjik objašnjava da u ove i slične projekte Pentagon ulaže milione ako ne i milijarde dolara.

„Najrazvijenije laboratorije i dalje imaju SAD i Velika Britanija. U oblasti biotehnologija i genetskom inženjeringu, kao najsavremenijim naukama, ove dvije države su daleko ispred ostalih. A postoje naznake da je još pre 30 godina tadašnji šef CIA Vilijam Kejsi naložio da se radi na izdvajanju određenih sojeva virusa u ove i slične svrhe„, objašnjava ruski ekspert.


Izvor: Sputnjik