Objavljen prvi video novog Lexusa ES (Video)

Objavljen prvi video novog Lexusa ES (Video)

Kompanija Lexus je na internet pustila i prve zvanične fotografije i video snimak svog novog modela koji će se zvati Lexus ES. Na pomolu su promjene i gami kompanije Lexus.

S obzirom da kupci sve češće biraju SUV modela, dva salonska modela u gami kompanije predstavljaju konkurenciju jedan drugom. Na veliku žalost ljubitelja pogona na zadnjim točkovima, sportski GS model gubi bitku sa modelom ES, koji ima pogon na prednje točkove.

Kao polsedica toga, velike su šanse da će proizvodnja modela GS biti uskoro okončana, a ES će time postati jedini luksuzni sedan u gami kompanije. Pa, kako će izgledati nova generacija tog modela?

Naime, trenutna generacija ovog modela i ne izgleda specijalno. Ima standardni dizajn, koji je poprilično skroman u odnosu na dizajn drugih modela ove kompanije. Ili je to možda jedan od glavnih razloga zbog kojih se on dobro prodaje?

Na novoj generaciji će se to promjenti, te će ona imati oštrije linije, agresivniji dizajn maske (rešetke) hladnjaka i bolje proporcije, koje će predstavljati reflekciju najnovije generacije modela LS.

Kao što možemo vidjeti na zvaničnim tizer fotografijama, farovi su takođe sada oštriji i doprinose agresivnijiem izgledu automobila, dok će maska (rešetka) hladnjaka ličiti na one sa sportskih modela.

Nova generacija ovog modela biće bazirana na TNGA platformi, kao i drugi modeli kompanije Toyota: C-HR, Prius, Camry… Za model ES to znači da će tržišno biti pozicioniran ispod modela Avalon, koji ima slično međuosovinsko rastojanje, a samim tim i veći prostor u kabini.

Ispod haube modela ES će se naći V6 agregat radne zapremine 3,5 litara, odnosno u njegovoj uvodnoj varijanti. Taj agregat će proizvoditi oko 300 konjskih snaga, a biće povezan sa osmostepenim automatskim mjenjačem, za razliku od trenunte generacije, čiji je agregat povezan sa šestostepenim automatskim menjačem.

Snaga će se i dalje slati samo prednjim točkovima, mada postoji mogućnot da ćemo vidjeti i pogon na svim točkovima. Postoje glasine da će ovaj model u hibrid varijanti posjedovati kombinaciju četvorocilindarskog benzinskog agregata i elektromotora, te će biti znatno ekonomičniji.

Ostaje da se vidi kako će se nova generacija modela Lexus ES nositi sa konkurencijom u obliku modela Volvo S90, BMW Serije 5, Lincoln Continental, Jaguar XF, Audi A6 i Mercedes-Benz E klase.

Zvanična premijera ovog modela zakazana je za 25. april, na Sajmu automobila u Pekingu.

VIDEO:


Izvor: Vrele gume