Objavljene glavne nominacije za Oskara


Objavljene glavne nominacije za Oskara

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke saopštila je danas spisak glavnih nominacija za Oskara koji će biti dodijeljeni na 91. ceromoniji 24. februara u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

Najveći broj nominacija dobili su filmovi "Roma" (Rim)  i "The Favorite" (Omiljena), po deset, dok je ostvarenje "A Star Is Born" (Zvijezda je rođena) nominovano u osam kategorija.

Za najbolji film nominovani su "A Star Is Born", "BlacKkKlansman", "Black Panther" (Crni panter), "Bohemian Rhapsody" (Boemska rapsodija), "The Favorite", "Green Book" (Zelena knjiga), "Roma", "Vice" (Porok).

Za najbolju režiju nominovani su Spajk Li  za "BlacKkKlansman", Pavel Pavlikoski  za "Cold War", Jorgos Lantimos za "The Favorite", Alfonso Kuaron "Roma", Adam Mekej "Vice".

U kategoriji za izbor najboljeg glumca  našli su se Kristijan Bejl (Vice), Bredli Kuper (A Star Is Born), Viljem Dafo (At Eternity's Gate), Rami Malek (Bohemian Rhapsody), Vigo Mortensen (Green Book).

Za najbolju glumicu nominovane su Jalicija Aparisio (Roma), Glen Klouz (The Wife), Olivia Kolman (The Favorite), Lejdi Gaga (A Star Is Born), Melisa Mekarti (Can You Ever Forgive Me).

Za najbolju mušku sporednu ulogu  nominovani su Maheršala Ali, Adam Drajver, Sem Eliot, Ričard Grant, Sem Rokvel.

Žiri će birati I najbolju žensku sporednu ulogu, za koju se bore Ejmi Adams, Marina de Tavira, Ridžajna King, Ema Stoun, Rejčel Vajs.

U kategoriji za najbolji strani film našli su se "Capernamun", Liban,  "Cold War", Poljska, "Never Look Away", Njemačka, "Roma", Mekisko, "Shoplifters" Japan.

Ovogodišnja, 91. ceremonija dodjele Oskara biće održana bez voditelja prvi put od 1989. godine kao i bez nove kategorije za najpopularniji film od čega je odustala Akademija.

Američki komičar Kevin Hart odustao je od uloge voditelja zbog reakcije na njegove stare homofobične poruke na Tviteru. Posljednje dvije godine ceremoniju je vodio komičar Džimi Kimel.

Oskar se dodjeluje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Sama nagrada je pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Film "The Shape of Water" (Oblik vode) meksičkog reditelja Giljema del Toroa veliki je pobjednik prošlogodišnje 90. ceremonije dodjele Oskara. Taj film je bio favorit večeri sa 13 nominacija a na dodjeli je osvojio četiri Oskara, uključujući za najbolju režiju, čime je Del Toro postao treći meksički reditelj koji je osvojio nagradu u toj kategoriji.


Izvor: Beta