Objavljeno! Snimak razgovora Branislava Lečića i Danijele Štajnfeld dostavljen tužilaštvu (Audio/Video)


Objavljeno! Snimak razgovora Branislava Lečića i Danijele Štajnfeld dostavljen tužilaštvu (Audio/Video)

Ovo je snimak koji je glumica Danijela Štajnfeld dostavila Tužilaštvu. Snimak je objavljen na sajtu Insajdera, sa čijim je novinarima glumica razgovarala juče, neposredno pred povratak u Ameriku.

Ovo je snimak koji je glumica Danijela Štajnfeld dostavila Tužilaštvu.

AUDIO:

 

Glumica Danijela Štajnfeld je u beogradskom Višem tužilaštvu otkrila identitet osobe za koju tvrdi da ju je silovala.

U Višem javnom tužilaštvu navela je da je glumac, opozicioni političar, bivši ministar i član Demokratske stranke Branislav Lečić misteriozni moćnik iz filmske industrije koji ju je silovao.

Jedan od dokaza koji je dostavljen Tužilaštvu je i navodni snimak razgovora koji je glumica snimila sa Lečićem nekoliko godina posle silovanja.

Podsetimo, Danijela Štajnfeld je prvi put u svom filmu "Zaceli me" izjavila je da je silovana.

"Posle silovanja poveravala sam se jedino svom laptopu. Snimala sam male video-zapise, koji su na kraju završili u dokumentarcu. Oni su danas jedan dragoceni testament, jer pokazuju kako se žrtva ponaša nakon zlostavljanja", rekla je Danijela tom prilikom.

Danijela Štajnfeld je tada rekla i da veruje da će dokumentarcem poslati snažnu poruku i ohrabriti žene da prijave nasilje.

Izvor: insajder.net/Blic žena/espreso.co.rs

Danijela Štajnfeld za Insajder: Htela sam da izbegnem da otkrijem ime, ali je jedna kap prelila čašu (VIDEO)

“Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine. Posle četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti. Morate da razumete to stanje“, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Insajder glumica Danijela Štajnfeld.

VIDEO:

 

Ona naglašava da je tada bila uverena da joj javnost neće verovati u situciji kada postoji samo njena reč na njegovu. Jer on je stariji kolega, uspešan i poznat glumac.

Više joj, kako kaže, nije važno ko će joj verovati.

Danijela Štajnfeld je u petak iz Njujorka gde živi već godinama, doputovala u Beograd kako bi dala izjavu tužilaštvu. U izjavi tužilaštvu opisala je sve do detalja, a u opširnoj ispovesti za Insajder glumica prvi put pred kamerama opisuje sam događaj koji se odigrao u maju 2012.

“Ja sam govorila ‘ne’ neprestano, dok god sam mogla”, priča Danijela. 

Danijela je u razgovoru za Insajder odgovorila na brojna pitanja pa i zašto nije odmah sve prijavila, zašto je odbijala da otkrije njegovo ime, ali i zašto je na kraju odlučila da to ipak uradi.

“Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti”, kaže  Danijela Štajnfeld.

U međuvremenu su Blic i Kurir pozivajući se na svoje izvore objavili da će Branislav Lečić ići na poligraf. Navode i da su ga u vezi sa snimkom na kojem se prepoznaje njegov glas i na kojem se ne negira događaj kontaktirali ugledni mediji iz inostranstva kojima je Lečić rekao da je sporni snimak "proba nekog komada", da je on "samo glumio" i da će, ukoliko snimak bude obelodanjen, tražiti da bude ispitan na poligrafu.

Danijela Štajnfeld za Insajder kaže da je to laž i da bi volela da joj neko pokaže bilo koju predstavu ili film u kojem postoje takve replike. 

Pokušaj bega

Samo 40 dana nakon traumatičnog događaja uspela je da ode u Ameriku. Htela je sve da zaboravi. A onda su počeli psihički problemi. Svaka sitnica je počela da je podseća. Prestala je da spava, da jede. U jednom trenutku je pomišljala i na samoubistvo.

Lekari su joj dijagnostifikovali postraumatski sindrom - jasan i merljiv dokaz da je traumu preživela.

“Ja sam se lečila od posttraumatskog stresnog poremećaja jedno dve godine. Ja u to vreme nisam mogla da funkcionišem normalno kao osoba, da se osećam sigurno. Bila sam uglavnom zatvorena. Ako bi bio neko ko bi me podsetio na njega u bilo kom smislu, meni bi počela teškoća sa disanjem i mogla sam da dobijem panične napade”, priča Danijela u intervjuu za Insajder.

Tužilaštvu je dostavila i medicinsku dokumentaciju, odnosno dokaz da se godinama u Americi lečila od postraumatskog sindroma.

Da bi i sama razumela šta joj se desilo snima dokumentarni film “Zaceli me” u kom razgovara sa brojnim žrtvama silovanja, ali i sa silovateljima. Želela je da prikaže monstruoznost njihovog razmišljanja. Iako to u početku nije bio plan, na kraju je u film uvrstila i svoju ličnu ispovest.

Tužilaštvu je nedavno dostavila i originalni snimak razgovora sa Branislavom Lečićem koji je snimila nekoliko godina kasnije. Na snimku koji je danas objavljen i na Insajder.net  prepoznaje se Lečićev glas i koji u tom razgovoru nije negirao ceo događaj.

U intervjuu za Insajder, čije delove objavljujemo danas, Danijela Štajnfeld objašnjava zašto se srela sa Lečićem nekoliko godina kasnije, tačnije 2016.godine

“Da osvestim javnost koja je logika i razmišljanje naših silovatelja. To nisu monstrumi, stranci, nego su to ljudi koje mi poštujemo. Ja sam htela da se suočim sa svojim silovateljem na način na koji sam ja umela i mogla”, priča Danijela.

Razgovor sa Danijelom Štajnfeld snimljen je u nedelju, neposredno pre njenog povratka u Ameriku.

Foto naslovna: Danijela Štajnfeld/Printscreen
Audio/Video: Insajder video/youtube.com
Izvor: insajder.net/sr/sajt/tema/23273/Danijela-%C

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter