Obustavlja se proizvodnja Golfa GTI

Obustavlja se proizvodnja Golfa GTI

Volkswagen je zbog skorašnjeg stupanja na snagu rigoroznijeg WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) standarda emisije izduvnih gasova primoran da obustavi prodaju Golfa GTI, javlja britanski Autocar.

Posljednje informacije govore da se povlači osnovni GTI, ne i Performance izdanje, a na tržište će se vratiti tek s novom, osmom po redu generacijom modela. Na to nećemo dugo čekati jer novi Golf VIII na tržište dolazi već sljedeće godine.

Kada su kućni “sportisti” u pitanju, WLTP je već okinuo po nosu R varijantu Golfa, te Leona Cupru, koji su izgubili po 10 KS.

Njemačka autoindustrija prerano je izgubila i BMW M3, kao i određene varijante serije 7. Porsche je takođe reagovao, a očekuje se odlazak još nekih varijanti. Jedino je još nepoznato šta će biti s modelom Octavia RS, koja s Golfom GTI dijeli motorizaciju.

Preko granice je reagovao Peugeot i iz istog razloga ukinuo 308 GTI.

Podsjetimo, WLTP na snagu stupa u septembru, kada će zamijeniti raniji NEDC (New European Driving Cycle) standard. Mnogo je stroži i tačniji, jer uključuje realna testiranja automobila na putevima.


Izvor: Index.hr