Očajnički vapaj porodice Miketić! Koviljka je umrla još u avgustu, ali i dalje nije sahranjena!


Očajnički vapaj porodice Miketić! Koviljka je umrla još u avgustu, ali i dalje nije sahranjena!

Rodbini ne vjeruju, ali ni dokumentima, a u sve je uključena još jedna žena. Profesorka u penziji, koja je umrla još u avgustu i dalje se vodi kao živa zbog nečijeg nemara ili je u pitanju nešto krupnije?

Porodica profesorke fizičkog vaspitanja, koja je preminula prije dva mjeseca našla se u nevjerovatno, sumanutoj situaciji. Naime, Koviljka Miketić (82) je umrla u svom stanu na Čukarici još 15. avgusta, ali rodbina ne može da je sahrani jer policija nije pronašla važeću ličnu kartu, kojom bi se potvrdio njen identitet. Šta više, starica još uvijek nije proglašena mrtvom, te joj penzija uredno "liježe" na račun.

Ono što posebno začuđuje, jesu okolnosti koje su se dešavale nakon njene smrti. Porodica je očajna, a počinju i da sumnjaju da neko želi da prisvoji imovinu pokojnice.

Kako je za "Alo" rekla njena sestričina S. K. starica nije imala muža, ni djecu, već je živjela sama. Rođaci su je redovno obilazili, ali zbog situacije sa koronom, posjete su ograničili jer je i naša sagovornica u porodici imala člana koji je preležao ovu bolest. Kada joj je 29. avgusta kućepazitelj javio da je njena tetka umrla, ona je sa mužem odmah došla, ali tijelo preminule već je preuzela policija. Što je još čudnije, saznaje da komšije nisu reagovale iako se već neko vrijeme iz Koviljkinog stana osjećao neprijatan miris, navodno su čekali na povratak predsjednika Kućnog savjeta iz banje.

U PU Čukarica, kako kaže S. K. joj saopštavaju da je tijelo preminule prebačeno na Sudsku medicinu radi obdukcije. Tek tada za porodicu nastupa pravi pakao. Ona navodi da je poslije par dana, dobila poziv od policije, koja joj saopštava da će starica biti sahranjena kao NN lice, nakon čega se rodbina pobunila, te tražila da im dozvole da uđu u stan, kako bi našli dokumenta.

- Odlazim u Palatu pravde da mi izdaju dozvolu da mogu da uđem u stan, gdje pronalazim tetkin pasoš, staru ličnu kartu i čekovnu knjižicu, sve to odnosim u policijsku stanicu, gde me obavještavaju da bez važeće lične karte nema ništa od identifikacije pokojne Koviljke. Iako u sistemu postoji zabilježeno da je nova izdata, taj podatak se ignoriše - kaže S. K.

E, tu kreće horor, koji sestričina preminule starice, a i ostala rodbina nisu mogli ni u najluđim snovima da zamisle. Saznaju da je tužilac koji je bio na uviđaju na dokumentu precrtao ime Koviljka Miketić i upisao je kao NN lice. Istog dana izbezumljene rođake patolog iz Instituta za sudsku medicinu dr Tijana Durmić obavještava da je obdukcija potvrdila da je starica umrla prirodnom smrću, kao i da je policija zatražila da se sahrani kao NN lice.

- Nismo mogli to da dozvolimo, pa nas doktorka upućuje na čuvenog genetičara Olivera Stojkovića, da bi uradili DNK test, kojim bi dokazali ne da smo u srodstvu sa tetkom, nego da je to uopšte ona. Da li je moguće da neko dovodi u pitanje da li je u stanu starice od 82 godine preminula ona ili neko drugi - navodi naša sagovornica.

Iako im istražni tužilac saopštava da će sami snositi troškove DNK analize, koja košta 60 000 dinara, najbliži rođaci pristaju, kako bi se agonija jednom okončala. Međutim, nevolja se nastavlja. Podudarnost uzoraka petoro članova porodice je minimalna, te se u sveopšti haos uključuje još četiri rođaka i novih 6O hiljada dinara. Njihovi rezultati se još čekaju!

- Doktor Stojković nas upućuje da na osnovu tetkine medicinske dokumentacije, na Institutu za onkologiju potražimo uzorak njenog tkiva, jer je prije nekoliko godina operisala dojku. Da bi došla u posjed dokumentacije opet moram po nalog u Tužilaštvo, pa sa policijom u stan. I tako u nedogled - kaže naša sagovornica. Za to vrijeme, tijelo umrle žene je i dalje u komori Instituta i za to takođe moraju da plaćaju dnevno cifru od 1500 dinara, koja uopšte nije zanemarljiva, jer je prošlo gotovo dva mjeseca, a ko zna koliko će još. U Višem tužilaštvu nije ni dodijeljen broj predmeta, a već su ih, kako kaže S. K. prozvali "ožalošćena porodica". Dodatni trošak je angažovanje advokata, jer rođaci preminule osim usmenih obavještenja, nisu dobili ni jedan "papir".

I pored svega, sestričina pokušava da uđe u trag ženi koja je navodno sa tetkom podizala penziju, zbog sumnje da je kod nje Koviljkina lična karta. Komšije ćute, kako kaže, djeluju joj zaplašeno iako su mnogi bili dobri sa pokojnicom.

- Sve ovo što se dešava navodi na sumnju da tu nisu čista posla i da je možda u pitanju imovinska korist - ističe naša sagovornica i dodaje da je najpotresnije to što moraju da prolaze kroz sve ovo, umjesto da staricu dostojanstvrno sahrane.

Piše: S. Ćorić
Foto naslovna: rina.rs (RINA)
Izvor: alo.rs/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks