Ogorčeni radnici u Ugljeviku spremaju štrajk zbog ruskog oligarha i odobrenja da on vrši eksploataciju uglja


Ogorčeni radnici u Ugljeviku spremaju štrajk zbog ruskog oligarha i odobrenja da on vrši eksploataciju uglja

Radnici rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik traže hitan sastanak sa upravom preduzeća i resornim ministarstvom zbog odluke da se firmi “Comsar Energy Republika Srpska“ ruskog oligarha Rašida Serdarova odobri eksploatacija uglja na kopu „Ugljevik istok 2“ u momentu kada se preduzeće suočava sa nedostatkom istog.

Oni insistiraju da se najkasnije do petka održi sastanak svih nadležnih kako bi se razgovaralo o ovoj temi jer smatraju da je egzistencija preduzeća ovom odlukom ugrožena.

Ukoliko do sastanka ne dođe, na današnjoj sjednici sindikalnog odbora je donesena odluka da se 20. februara ispred zgrade preduzeća održi jednočasovni štrajk upozorenja, saznaje portal CAPITAL.

„Osnovni štrajkački zahtjev radnika je obezbjeđivanje neophodnih količina uglja koje bi garantovale stabilan rad preduzeća u narednom periodu“, stoji u informaciji iz ove sindikalne organizacije koja je upućena na više adresa.

Radnici napominju da su kopovi „Ugljevik istok 1“ i „Ugljevik istok 2“ u prošlosti predstavljali jedinstveno ležište uglja namijenjeno snabdijevanju termoelektrane ugljem, te da bi se odobravanjem eksploatacije „Comsaru“ dovela u pitanje sudbina preduzeća.

Podsjećaju da je ministarstvo energetike i rudarstva rješenjem iz decembra odobrilo koncesionaru eksploataciju na polju “Ugljevik istok 2“ shodno koncesiji datoj 2013. godine.

Dok se prirodna bogatstva dijele, „RiTE Ugljevik“ kasni sa otkrivkom zbog nedostatka rudarske mehanizacije i kašnjenja u eksproprijaciji. Zbog toga su po njihovoj ocjeni hitno potrebne investicije u rudnik i elektranu da bi se ostvarili zacrtani planovi do kraja predviđenog vijeka eksploatacije.

„Tražimo hitno održavanje sastanka sindikata i uprave preduzeća, resornog ministarstva, vlade i drugih institucija kako bi se iznašao model rješavanja pitanja dugoročnog snabdijevanja ugljem termoelektrane, sve kako bi se obezbijedio rad i opstanak preduzeća i nakon 2039. godine“, poručuju iz sindikata u svom dopisu.

Takođe, sidnikalci su pisali i opštini Ugljevik, od koje traže zakazivanje tematske sjednice na koju bi se pozvao ministar energetike i rudarstva, uprava preduzeća, kao i sami radnici.

U svom zahtjevu navode da svoj stav po ovom pitanju moraju da iznesu i izabrani predstavnici građana te da se donesu kvalitetni zaključci i iznađu optimalna rješenja.

Inače, napominjemo da je Republika Srpska preko “Elektroprivrede RS” otkupila koncesije i propale projekte Rašida Serdarova poput koncesije za hidrocentralu “Mrsovo” na rijeci Lim,  hotel “Comsar” u Rudom, kao i koncesiju za gradnju i korištenje termoelektrane “Ugljevik 3”. Vlast, kao ni uprava “ERS-a” nikada nisu otkrili koliko je novca potrošeno u te svrhe, ali su procjene da je u pitanju suma od oko 180 miliona maraka

Na spisku kupljenih koncesija nije se našla ova zbog koje negoduju radnici “RiTE Ugljevik”.

Piše: D. Tovilović
Foto naslovna: Ilustracija/Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter