Šok - Procurili mejlovi glavnog švedskog epidemiologa

Šok - Procurili mejlovi glavnog švedskog epidemiologa

Epidemiolog Anders Tegnel pristao bi na veću smrtnost među ljudima zarad sticanja imuniteta stada. Švedska strategija za borbu protiv epidemije korona virusa naišla je na nove kritike nakon što su procureli mailovi koji su otkrili da je vodeći epidemiolog ove zemlje Anders Tegnel pitao da li bi veća smrtnost među starijim ljudima bila prihvatljiva ako bi dovela do bržeg sticanja imuniteta stada.

Nagađanja o stavovima vodećih švedskih stručnjaka za javno zdravstvo dodatno su se intenzivirala nakon što se ispostavilo da je Tegnel, arhitekt strategije za borbu protiv korona virusa obrisao neke svoje mejlove.

Tegnel je više puta ponovio da vladin cilj nije brzo razvijanje imuniteta krda, već usporavanje širenja virusa kako bi se zdravstveni sistem mogao efikasno nositi s epidemijom, piše Guardian. Ali, mailovi do kojih su švedski novinari došli pomoću Zakona o pravu na pristup informacijama pokazuju da je Tegnel o imunitetu stada kao cilju govorio još sredinom marta, nekoliko dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju korona virusa, prenosi Crna-hronika.info.

U jednom razgovoru Tegnel je svom kolegi Miki Salminenu i direktoru Švedske nacionalne zdravstvene agencije (FHM) prosledio mejl penzionisanog doktora koji navodi da se protiv epidemije može boriti tako da se zdravim ljudima dopusti da se u kontrolisanim uslovima namjerno zaraze virusom. – Škole treba da ostanu otvorene kako bi se brže stekao imunitet stada komentarisao je Tegnel.

Salminen je odgovorio da je Finska agencija za zdravstvo to razmotrila, ali da je odustala jer će “djeca širiti infekciju drugima”.

Finski model sugerisao je da bi zatvaranje škola moglo da uspori širenje virusa među starijom populacijom za otprilike 10 posto. Na to je Tegnel odgovorio: – Moglo bi se isplatiti za 10 posto?

Tengel je u više navrata tvrdio da djeca uglavnom imaju blaže simptome virusa, te da ga ne šire u velikoj mjeri. Negirao je da su vlasti odlučile ostaviti škole otvorenima kako bi se ostvario imunitet stada. -Komentarisao sam mogući učinak, a ne očekivani koji je bio dio procjene prikladnosti mjere. Stoga, držanje škola otvorenima kako bi se stekao imunitet stada nikada nije bilo važno, rekao je Tegnel Emanuelu Karlstenu, novinaru koji je došao do mejlova.

Izvor: Agencije

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks