Đokić potpisao koncesiju Hamoviću, zbog čega je pod istragom

Đokić potpisao koncesiju Hamoviću, zbog čega je pod istragom

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i direktor privrednog društva “Energy Financing Team SE” Bileća Ranko Čokorilo potpisali su danas u Banjaluci Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području opštine Bileća.

CAPITAL je objavio da je Vlada nedavno donijela Rješenje kojim firmi “EFT International Investments Holding Limited”, Vuka Hamovića, sa sjedištem u Londonu, dodjeljuje koncesiju za izgradnju i korišćenje solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama, instalisane snage 60 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 84 GWh, na području opštine Bileća.

“Energy Financing Team SE” je kćerka firma pomenute kompanije.

Koncesija je dodjeljena na period od 50 godina, a period projektovanja i izgradnje će se realizovati u periodu od tri godine.

“Ugovorom o koncesiji definisana je instalisana snaga solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama od 60MW, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 84GWh, a koncesionar će, u periodu trajanja koncesije, proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, uključujući i pravo izvoza. Koncesionar će, u skladu sa Ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske, plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055KM/KWh, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Bileća”, saopšteno je iz Ministarstva energetike ui rudarstva.

Dodaje se da je koncesionar, prije potpisivanja koncesionog ugovora, u Budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od 700.000 KM.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije iznosi 104.361.649 KM.

Podsjećamo, CAPITAL je objavio u martu da je Hamoviću namještena koncesija za solarnu elektranu u Bileći jer je Ministarstvo energetike i rudarstva raspisalo Javni poziv za dodjelu koncesije, a u definisanim uslovima prednost je data upravo kompaniji “EFT International Investments Holdings Limited”.

Vuk Hamović u Republici Srpskoj ima dva preduzeća koja svake godine obrću stotine miliona maraka kroz proizvodnju i izvoz struje.

Istraga

Vlast u Srpskoj je više puta do sada izlazila Hamoviću u susret donoseći odluke koje su išle direktno u njegovu korist.

Tako se Petar Đokić 2016. godine u ime RS izmjenama pravilnika odrekao minimalno 100 miliona KM koncesionih naknada, koje su joj trebale pripasti samo od kompanije EFT, a što je otkrio portal CAPITAL. 

Zbog takvog djelovanja Đokića istražuje MUP Republike Srpske koji je 2017. godine izuzeo određenu dokumentaciju iz Komisije za koncesije RS.

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks