Okružni sud produžio pritvor šefu grupe koja je pokušala likvidirati Slobodana Vasiljevića

Okružni sud produžio pritvor šefu grupe koja je pokušala likvidirati Slobodana Vasiljevića

Okružni sud Istočno Sarajevo produžio je pritvor Slaviši Juroševiću optuženom za pokušaj likvidacije Slobodana Vasiljevića.

Prema Rješenju Suda, pritvor Juroševiću može trajati do izricanja prvostepene presude, a produžen je kako bi se spriječila mogućnost bjekstva.

Jurošević je optužen da je, sa još sedam lica, htio ubiti Vasiljeviča 02.06.209. godine, u dvorištu parohijskog doma u Šekovićima.

Učinio je to zajedno sa Miljanom Milićem, Stefanom Radovanovićem, Stevanom Garićem, Nebojšom Petkovićem, Milutinom Kandićem, Goranom Čalmićem i Nebojšom Ozimkovićem, protiv kojih je, takođe, podignuta optužnica.

Milić je, kako se navodi u optužnici, prvi udario Vasiljevića metalnom šipkom.

Kada je pao, nastavili su da ga tuku - Milić metalnom šipkom i nogama, a Radovanović nogama.

U tome su im se pridružili Jurošević, Garić, Petković, Kandić i Čalmić.

Napadače su u izvršenju likvidacije spriječila tri lica, koji su izašli iz parohijskog doma i krenuli prema njima. Kada su ih napadači ugledali, Jurošević i ostali su otrčali prema parku, potom prema lokalnoj banci. 

Optužnica protiv Juroševića potvrđena je 21.03., dok je protiv ostalih podignuta ranije.

Jurošević je nakon zločina pobjegao u Srbiju, a potom sa porodicom otišao na odmor u Grčku, da bi ga granična policija te zemlje lišila slobode na osnovu međunarodne potjernice. U decembru prošle godine izručen je BiH, ali ga je Vijeće Okružnog suda Istočno Sarajevo, u kojem su bile takozvane sudije Zinaida Husić, Ranka Mršić i Veselinka Ivanović, 21.02.2020. pustilo da se brani sa slobode, premda su u Rješenju potvrdile da postoje svi dokazi o njegovoj umiješanosti i da on laže kada negira zločin.

Vrhovni sud je poništio to Rješenje i vratio na ponovno odlučivanje, da bi takozvana sudjska trojka ponovila kriminalni akt - ponovo su donijeli odluku da se ubica brani sa slobode.

Na kraju je Vrhovni sud preinačio Rješenje Okružnog suda i 21.02. donio odluku da se Jurošević vrati u pritvor, odakle nije ni trebalo da bude pušten.

Vasiljević je nakon napada duže od mjesec bio u komi, a još uvijek se oporavlja do teških povreda koje je zadobio prilikom pokušaja da ga likvidiraju.

Piše: Slobodan Vasković

Izvor: http://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks