On bi da se kao otcijepi a oni mu kao nedaju: Ambasada SAD-a oštro - Nema ovlaštenja za otcjepljenje


On bi da se kao otcijepi a oni mu kao nedaju: Ambasada SAD-a oštro - Nema ovlaštenja za otcjepljenje

Ambasada SAD-a oštro: Dodikovi šovinistički stavovi zaslužuju reakciju, nema ovlaštenja za otcjepljenje

- Separatistička retorika Milorada Dodika i njegove prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su opasne, a njegovo destabilizirajuće djelovanje imat će negativne posljedice ne samo za njega, već i za sve građane ove zemlje gdje god da žive

Nakon novih najava Milorada Dodika o ‘nezavisnoj RS‘ i velikoj Srbiji kao legitimnom cilju, oglasila se Ambasada SAD u BiH i istakla da će ovakve izjave imati posljedicu.

- Separatistička retorika Milorada Dodika i njegove prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su opasne, a njegovo destabilizirajuće djelovanje imat će negativne posljedice ne samo za njega, već i za sve građane ove zemlje gdje god da žive. Njegova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju, naveli su

Oni ističu da je Ustav BiH kristalno jasan.

- Entitet nema ustavna ovlaštenja da se otcijepi od BiH. Sjedinjene Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da pozivaju na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije i pokušavaju destabilizirati zemlju i regiju, naveli su.

Kažu da su njihovi stavovi o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su poznati.

- Ali šovinistički stavovi i izjave gospodina Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju. BiH je multietnička zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati, Srbi – i ostali. Svi su Evropljani; svi su Bosanci i Hercegovci; i svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su pro-BiH jer podržavaju narod Bosne i Hercegovine – sve njih, zaključili su.

Piše: A. B.
Izvor: oslobodjenje.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter