Opet burno u VW-u: Pada nova -žrtva- skandala

Opet burno u VW-u: Pada nova -žrtva- skandala

Nemačka automobilska grupacija Folksvagen (VW) razmišlja o tome da, u sklopu reorganizacije rukovodstva, zameni aktuelnog izvršnog direktora Matijasa Milera.

U planu je da na njegovo mesto, prema tvrdnjama nemačkih medija, postave direktora brenda VW, Herberta Diesa.

Iz te grupacije poručuju da razmišljaju o reorganizaciji menadžmenta i o preraspodeli odgovornosti među rukovodiocima, koja bi mogla "podrazumevati promene na poziciji predsednika Upravnog odbora", što je, kako navodi agencija AP, nemački termin za izvršnog direktora. 

Folksvagen je u kratkoj izjavi naveo da je predsednik Borda direktora Hans Diter Peč razgovarao sa čelnim menadžerima o njihovim dužnostima i da je ishod tih razgovora "trenutno otvoren". 

U saopštenju se dodaje i da je Miler "pokazao spremnost da doprinese" promenama, ali se ne kaže da li on napušta svoj trenutni posao. 

Nemački listovi "Handelsblat" i "Bild" preneli su da će Milera zameniti Dies, nekadašnji izvršni direktor BMW-a koji se 2015. godine priključio timu VW-a. 

Miler (64) je bio direktor Poršea, VW-ovog ogranka, kada mu je u septembru 2015. godine neočekivano dodeljena čelna pozicija u toj grupaciji. 

Njegov prethodnik, Martin Vinterkorn, pao je kao "žrtva" u skandalu oko VW-ovih manipulacija na testovima merenja emisije štetnih gasova, ocenjuje američka agencija.


Izvor: B92/Tanjug