Opet će morati mijenjati imena -Prointer- -Infinity- i povezane firme na -crnoj listi- SAD-a - Koji su razlozi?


Opet će morati mijenjati imena -Prointer- -Infinity- i povezane firme na -crnoj listi- SAD-a - Koji su razlozi?

Kompanija “Prointer ITSS” i sve članice “Infinity grupe”, kao i njihovi vlasnici, dodati su na OFAC-ovu listu sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Na ažuriranoj listi od sada se nalaze “Prointer ITSS”, “Infinity Media”, “K-2 Audio Company”, “Sirius 2010”, “Una World”, “Kaldera Company”, te odgovorna lica Milenko Čičić i Đorđe Đurić, a za njih se navodi da su povezani sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

Na listi je direktor preduzeća “Kaldera Company” i suvlasnik Milenko Čičić, koji je prije četiri godine prodao svoj većinski udio “Prointeru”, ali je zadržao udio od 35 odsto.

Druga osoba na OFAC-ovoj listi je i osnivač “Prointera” i “Infinity International-a” Đorđe Đurić.

Sankcije su stigle iz Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva trezora (OFAC) čija lista se u posljednjih nekoliko mjeseci rapidno povećala.

Zbog američkih sankcija, najvišim predstavnicima vlasti u Srpskoj, banke su ranije ove godine ugasile račune.

Piše: A. Pisarević
Izvor: capital.ba

Američke sankcije gase račune “Prointeru”, “Kalderi”, Siriusu”

Foto: Agencije

Kao prvu posljedicu, firme koje su danas sankcionisane od strane Sjedinjenih Američkih Država, u najskorijem roku mogu očekivati gašenje računa.

Ovim će biti onemogućeno zakonito poslovanje “Prointer ITSS”, “Infinity International grupe”, “K-2 Audio Company”, “Kaldera Company”, “Sirius 2010” i televizije “Una World”.

Ubjedljivo najviše računa ima firma “Prointer ITSS” i to čak 30, za njima je “Kaldera Company” koja ima 17, “Sirius 2010” koji ima 13 računa, “K-2 Audio Company” u “Una World” koji imaju po sedam, te “Infinity International” koji ima pet računa.

Ubjedljivo najviše problema imaće kompanija “Prointer ITSS”, poznata kao miljenik javnih preduzeća i institucija čije je tendere redovno osvajala posljednjih godina i koja sa njima ima najviše posla.

Podsjećamo, ove kompanije su danas završile na OFAC-ovoj listi sankcija Ministarstva trezora SAD-a, skupa sa odgovornim licima Milenkom Čičićem i Đorđem Đurićem, koji takođe mogu očekivati gašenje tekućeg računa.

Sličnu sudbinu nedavno su doživjeli i najviši nosioci vlasti u Republici Srpskoj, kojima su banke nakon uvođenja sankcija, pogasile sve račune.

Vlasti su rješenje pronašle u izmjeni zakona kojim je omogućeno isplaćivanje plata na ruke sankcionisanim osobama, a kompanije u osnivanju novih pravnih lica.

Piše: A. Pisarević
Izvor: capital.ba

Objavljeni razlozi za sankcije firmama i osobama povezanim sa porodicom Dodikom

Foto: Agencije

Ured za kontrolu imovine stranaca u SAD-u (OFAC) danas je proširio listu sankcionisanih osoba i firmi s Balkana, a meta su bili entiteti povezani s Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

Kako se navodi u pojašnjenju, ove firme "osiguravaju glavne izvore prihoda za Dodikovu mrežu."

"Sjedinjene Države osuđuju nastojanja Dodika da kontinuirano podriva institucije koje su osigurale mir i stabilnost Bosni i Hercegovini i regiji”, izjavio je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnost Brian E. Nelson. "Nastavit ćemo otkrivati ​​prijevare koje omogućavaju Dodiku i njegovoj porodici da eksploatišu vlastiti narod za svoju ličnu korist."

Dodik ne samo da pljačka ljude u BiH kroz svoje koruptivno ponašanje, već ugrožava njihovu sigurnost kroz svoje stalne prijetnje o secesiji RS-a iz BiH. Dodikova nedavna najava formalne odluke da predloži "mirno razdruživanje" RS-a od BiH nastavak je otvorenih anti-Dejtonskih aktivnosti i prijetnja miru i stabilnosti regije. Svojom korupcijom i separatističkim retorikom Dodik nastavlja podrivati ​​institucije BiH i obogatiti svoju porodicu na štetu naroda, dodatno rizikujući budućnost BiH u euro-atlantskim institucijama.

Sjedinjene Države su 5. januara 2022. godine označile Dodika u skladu s Izvršnim nalogom (E.O.) 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo u, ili direktno ili indirektno uključivanje u kršenje, ili čin koji je ometao ili prijetio implementaciji DPA, kao i zbog koruptivnih aktivnosti. Sjedinjene Države su takođe prethodno označile Dodika 17. jula 2017. godine zbog ometanja ili prijetnje ometanju DPA. Dodikova djeca, Igor i Gorica Dodik, također su označeni 20. oktobra 2023. zbog materijalne podrške, sponzorstva ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške Dodiku, osobi čija su sredstva i interesi u sredstvima blokirani.

Dodik je koristio svoj službeni položaj da usmjeri ugovore Vlade RS ka mreži privatnih kompanija koje on i Igor nadziru. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, svoju ličnu vezu s kompanijama prikriva korištenjem različitih nominalnih vlasnika i direktora.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih kompanija u BiH: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), and Una World Network d.o.o. (Una).

Također, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je informaciona tehnološka (IT) kompanija koja posluje unutar Dodikove porodične mreže. Prointer i Sirius zajedno pružaju IT proizvode i usluge organizacijama u RS i BiH vladama, dok Kaldera uglavnom posluje u sektoru inženjeringa.

Za mnoge od ovih entiteta, Igor često upravlja poslovnim operacijama iza scene. Na primjer, u aprilu 2024., tadašnji direktor Sirusa je podnio ostavku i Igor je bio uključen u zapošljavanje zamjene. Igor je bio odgovoran za osiguravanje da svaka kompanija - uključujući Prointer, Sirius i Kaldera - izmiruje svoje finansijske obaveze. Igor je također odobrio plan za izmirenje duga Kaldere lokalnoj banci i nakon toga je brzo izvršen zajam između Prointera i Kaldere. Igor je također bio uključen u organizovanje sastanka radi razmatranja novih ugovora sa svojim saradnicima i generalnim menadžerom Prointera.

Ova Dodikova mreža često restrukturira korporativno vlasništvo kako bi sakrila uključenost porodice u kompanije i izbjegla sankcije. Na primjer, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativnom Televizijom d.o.o. (ATV) 2021. godine, ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC 5. januara 2022. označio ATV zbog posjedovanja ili kontrolisanja, ili djelovanja ili navodnog djelovanja za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika. Početkom 2024., K-2 je bio u procesu spajanja s ATV-om, pri čemu će K-2 apsorbovati i zadržati sve imovine ATV-a, dok će ATV prestati postojati.

Iako Đorđe Đurić i Milenko Čičić zauzimaju vlasničke i menadžerske pozicije unutar mreže, Igor konačno upravlja finansijskim odlukama za kompanije u mreži, uključujući Prointer i Kalderu, i potrebno je Igorovo odobrenje za poslovne odluke. Djuric, kao konačni vlasnik Infinityja i njenih podružnica, blizak je saradnik Igora koji mu često pomaže u finansijskim aktivnostima. Na primjer, Đurić i Igor su namjerno poduzeli korake da prikriju svoje uključenje u offshore bankovni račun i entitet nad kojim su dijelili kontrolu, omogućavajući Igoru da prebaci milione eura u inostranstvo.

Čičić je generalni direktor Kaldere. U ovoj ulozi, Čičić i generalni menadžer Prointera redovno su izvještavali Igora o poslovnim aktivnostima Kaldere i Prointera. Također je važno napomenuti da Milenko Čičić koji je danas označen kao druga osoba od Milenka Čičića koji je bio jedini vlasnik Kaldere do njenog prodaje Prointeru krajem decembra 2019. godine.

Prointer, Kaldera, Sirius i Čičić su označeni zbog posjedovanja ili kontrolisanja, ili djelovanja ili navodnog djelovanja za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora, osobe čija su sredstva i interesi u sredstvima blokirani.

Đurić je označen zbog materijalne pomoći, sponzorstva ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške Igoru.

Infinity je označen zbog kontrolisanja, ili djelovanja ili navodnog djelovanja za ili u ime, direktno ili indirektno, Djurica, osobe čija su sredstva i interesi u sredstvima blokirani", navodi se u objavi OFAC-a.

Foto naslovna: capital.ba
Izvor: klix.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter