Ostaje li Republika Srpska bez novca Svjetske Banke i EBRD-a i šta ako DA!? (Foto)


Ostaje li Republika Srpska bez novca Svjetske Banke i EBRD-a i šta ako DA!? (Foto)

Ekonomista Svetlana Cenić na svom Twitter nalogu je napisala kako su finansijske organizacije EBRD i Svjetska banka obavijestile Vladu Republike Srpske da obustavljaju sve finansijske projekte. Potvrde takve vrste iz ovih organizacija nema, ipak upućeni kažu, da ne bi bilo ni diplomatski, te da ako i jeste tako, riječ je o tzv. administrativnoj tišini, gdje bi eventualno entitet RS aplicirao za projekte, no na zahtjeve ne bi dobili odgovor. Istovremeno, RTRS je objavio da se radi o "lažnoj vijesti".

Činjenica jeste da već neko vrijeme traje borba većeg dijela Evropske unije da “kazni” ponašanje Milorada Dodika i partnera zbog secesionizma, odluka kojima derogiraju institucije države, ali otpor snažan sankcijama pruža prije svega Mađarska.

Nedavno je Bosna i Hercegovina iz Evropskih fondova dobila 303 miliona eura za različite projekte, ali nijedna marka nije doznačena entitetu Republika Srpska. Iz Delegacije EU tada su rekli da je razlog taj što “projekti Vlade RS nisu bili dobro pripremljeni”.

Mnogi pak tvrde, da je to kazna.

Tom prilikom premijer entiteta Republika Srpska, Radovan Višković je izjavio “Neće se odobriti Koridor Vc u FBiH ako nema odobrenja projekta Koridor Vc u RS-u. Dakle, neće to biti verifikovano ni u Parlamentu BiH ni u Predsjedništvu BiH, tačka, ende, kraj – rekao je Višković, komentarišući posljednji potez EU-a koji nije odobrio novac za projekte u RS-u.”

S obzirom na to da svi projekti EBRD-a ili Svjetske banke moraju proći procedure kroz Vijeće ministara BiH, ali onu najbitniju stepenicu Predsjedništvo, jasno je da Republika Srpska ima mehanizme kojima će blokirati i novac za projekte u Federaciji, a čime su više puta zaprijetili zvaničnici ovog entiteta.

Nezvanično, tako nešto se već dešava u Predsjedništvu BiH. Stoga, blokadom finansijskih projekata u Republici Srpskoj, na gubitku je cijela država.

RTRS je na svom sajtu objavio da su ovi navodi “lažna vijest”.

“RTRS iz diplomatskih izvora saznaje da je lažna vijest koju su objavili pojedini federalni mediji, a u kojoj ekonomski analitičar Svetlana Cenić govori da bi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetska banka mogli obustaviti finansijske projekte u Republici Srpskoj“, navode na sajtu RTRS.

Također, pozivaju se se i na izjavu Nedeljka Čubrilovića.

“Ovu informaciju u NSRS je demantovao i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović u odgovoru na poslaničko pitanje, rekavši da Svjetska banka nije obustavila projekte u Republici Srpskoj i da je spremna da izdvoji sredstva za projekat puta Foča-Šćepan Polje”, navode na stranici RTRS-a.

Piše: Adisa Imamović
Izvor: n1info.ba

Svetlana Cenić za N1: Neka me demantuju, para neće biti!

Ekonomistica Svetlana Cenić danas je za N1 pojasnila svoje navode na Twitteru o tome da EBRD i Svjetska banka zaustavljaju finansijske projekte u RS, što su nedugo zatim demantovali iz Vlade RS. Cenić je kazala da je očekivala demantije, ali da će vrijeme pokazati kako će se situacija dalje razvijati.

“Da ne polemišem ni sa EBRD-om ni Svjetskom bankom a pogotovo ne sa Vladom RS, vidim da su mi dali drugo ime, ne znam što je to izazvalo paniku kad nije izazvalo paniku to što je EU obustavila uopšte davanje para i grantova Republici Srpskoj. Vi znate da je to sve povezano. EU kada kaže nema para, šta kažu drugi? Kada nećete sarađivati sa MMF-om, šta kaže brat blizanac ili Svjetska banka?”, kazala je Cenić u izjavi za N1 i dodala:

“Podsjetiću vas na jedan period, kada smo dobili povećanje nameta na gorivo mnogo je bolja finansijska situacija bila i u RS. Tada je rečeno, bio je šef kancelarije EBRD-a Ian Brown koji je otvoreno rekao: Pitanje je da li možete da otplaćujete postojeće kredite, a kamoli da tražite nove i onda je uz kolače i kakav sve pritisak, pa nisu bile akcize nego putarina“.

Govoreći dalje za N1, kazala je da se prilikom dizanja kredita prvo gleda to koliko je neko pouzdan platiša.

“Šta nas sada čeka kada RS kasne budžetska davanja, pa im fali 550 miliona, pa svaki čas se emituju obveznice. Šta to znači u uslovima pravne nesigurnosti?

Kada dižete kredite, prvo što vam gledaju jeste prihode i obaveze da se vidi koliko ste pouzdan platiša. Tako da, mene ne čudi, ja sam očekivala sam demantij i iz EBRD-a i Vlade RS. Ako pare ne stignu, a mi ćemo gledati gdje su silni projekti. Da ne kažem da ih je Svjetska banka pomagala dva puta za istu opremu. Neka me i tu demantuju. Što se mene tiče, najrealnija saradnja i sa EBRD-om i Svjetskom bankom su jake institucije“.

Za kraj je poručila da ne želi polemisati.

“Ja ne želim da polemišem, nego ćemo vidjeti šta se dešava. Druga stvar, meni je pitanje čemu takva panika. Jedan ekonomista kao ja je rekla da para neće biti. Gledat ćemo gdje su pare. U uslovima negiranja pravne nesigurnosti, negiranja pravosuđa i države i dok se raspravlja o kleveti kao krivičnom djelu. To je baš onako divan jedan prostor za investiranje i sigurnost“.

Piše: Adisa Imamović
Foto naslovna: N1
Izvor: n1info.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter