Ovi hitovi su korišćeni za mučenje zatvorenika

Ovi hitovi su korišćeni za mučenje zatvorenika

Muzika je za našu psihu dobra koliko je i loša. Sve zavisi kako je koristite, tj. slušate. Moderna istorija pokazuje da se muzka može iskoristiti da se osoba psihički slomi. Hitovi koji slijede, poslužili su za mučenje u zatvorima širom svijeta.

1. Westlife My Love

Mnogi bi rekli da su tzv. boj bendovi smišljeni isključivo sa ciljem da nas muče svojom muzikom. Među onim koji tako misle su operativci CIA-e koji su veliki hit “My Love” benda Westlife puštali tokom torture Sulejmana Abdulaha u COBALT zatvoru u Avganistanu. Kada su članovi grupe čuli za ovu informaciju 2015, prvobitno im nije bilo baš prijatno, ali su kasnije uz smijeh priznali da nisu mnogo ponosni na ovu pjesmu i našalili su se da je zatvorenik vjerovatno sve priznao poslije par sati njenog neprekidnog slušanja.

2. The Blues Brothers Rawhide

Za razliku od prethodne pjesme, ova numera iz filma “Braća Bluz” nije korišćena tokom mučenja već prije ispitivanja u COBALT zatvoru u Avganistanu. To je potvrdio i bivši robijaš Ramzi bin al-Šib i dodao da mu je posle prvih par taktova pjesme bilo jasno šta slijedi.

3. George Harrison My Sweet Lord

Nakon smrti čileanskog diktatora Aagusta Pinočea 2006. godine otkriveno je da je njegov režim zatvorenike često izložavao preglasnim zvucima popularnih pjesama. Među “hitovima za mučenje” nalazo se i hit Džordža Harisna “My Sweet Lord”, pjesma kojoj je prije mjesto na skupu posvećenom miru u svijetu ili spiritualnom buđenju vjernika nego u zatvoru.

4. Eminem Slim Shady

Binjam Muhamed je tokom svog života prošao kroz nekoliko američkih vojnih zatvora, uključujući i zloglasni Gvantanamo bej. U intervjuu za engleski Guardian on je izjavio da je proces mučenja u njima uvijek imao i odgovarajuću muzičku pratnju. Iste pjesme su išle satima, a jedna od takvih koju nikada neće zaboraviti je bila i “Slim Shady” od Eminema. Na iznenađenje mnogih, Binjamu je mnogo teže padalo slušanje repa od fizičkog bola.

5. Christina Aguilera Dirrty

Detaljan pregled izvještaja mučenja u Gvantanamo beju sredinom 2000-ih godina je otkrio da je glasna muzika puštana cijelu noć kako bi se zatvorenici mentalno slomili i nakon nekoliko neispavanih noći od njih lakše dobile tražene informacije vezane za terorističke aktivnosti. Ovaj hit Kristine Agilere je izabran zato što je prilično agresivan za pop pjesmu, ali i kako bi provokativan tekst pjesme, koju pored svega još pjeva i žena, još više nervirao religijske fanatike.


Izvor: citymagazine.rs/Grunge