Ovo je napadač iz Teksasa - Inspirisao ga ubica iz Krajstčerča

Ovo je napadač iz Teksasa - Inspirisao ga ubica iz Krajstčerča

Samo 19 minuta prije nego što je ispaljen prvi metak u tržnom centru u američkom gradu El Paso, što će se pretvoriti u najkrvaviju masovnu pucnjavu u SAD-u ove godine, napadač je navodno na jednom internet forumu objavio manifest u kojem je objasnio motive svog čina.

U nešto više od 2.000 riječi napadač, 21- godišnji Patrik Kurcijus, govorio je o "latino invaziji na Teksas" te o detaljnom planu segregacije etničkih manjina u zasebne teritorije. Smatrao je da će bijelci uskoro biti "etnički zamijenjeni".

Vlasti su potvrdile da je osumnjičeni za pucnjavu u tržnom centru Sielo Vista, u kojoj je ubijeno najmanje 20 osoba, a povrijeđeno još 26, autor ovog manifesta.

"Je*** ti ovo, biće sr***, ali ne mogu više čekati. Vjerovatno ću danas umrijeti", napisao je on.

Manifest, naslovljen "Neugodna istina", počinje objašnjenjem da je napad inspirisan terorističkim napadom na džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu početkom ove godine, u kojima je ubijena 51 osoba.

U manifestu novozelandskog ubice autor je promovisao teoriju "bijele nadmoći" pod nazivom "velika zamjena".

U "Neugodnoj istini" autor izražava sličnu ideologiju, ali tvrdi da je "ovaj napad odgovor na latino invaziju na Teksas".

"Jednostavno branim svoju zemlju od kulturne i etničke zamjene prouzrokovane invazijom", napisao je autor.

Tržni centar Sielo Vista popularno je mjesto za ljude sa obje strane američko-meksičke granice. Vikendom grad privlači mnoštvo kupaca iz Meksika, koji se slijevaju u tržni centar i vraćaju se preko granice sa svojim namirnicama.

Autor kaže da vjeruje da "Amerikanci trunu iznutra", te pretpostavlja da će "mnogobrojno latinoameričko stanovništvo u Teksasu državu učiniti demokratskim uporištem za naredne generacije".

Pored iznošenja svojih ideoloških uvjerenja, autor je pisao o vrsti naoružanja koje će koristiti u predstojećem masakru, najavljujući da će koristiti pušku AK47, ali insistira na tome da bi radije upotrijebio nešto moćnije.

Krusius je navodno muškarac viđen na nadzornim snimcima kako prolazi kroz prednji ulaz u tržni centar Sielo Vista Volmart s jurišnom puškom. Vatru je najprije otvorio na parkingu ispred tržnog centra, pucajući na lokalno stanovništvo koje je tu skupljalo novac u dobrotvorne svrhe.

Ova 20-minutna pucnjava je osmi najsmrtonosniji napad u istoriji SAD-a. Policija je na mjesto događaja stigla šest minuta nakon što je ubijanje počelo.

"Učinio sam to prije nego što izgubim živce", napisao je napadač, dodajući da uopšte nije potrošio mnogo vremena za planiranje napada.

Dodao je da nije rasista, a svoje neposredne akcije opisuje kao "besprijekorne".

"Ovo nije čin imperijalizma, već čin očuvanja", piše on i dodaje da se njegova "ideologija nije mijenjala nekoliko godina ... [i] prije Trampa i njegove kampanje za predsjednika."

Sudeći prema izvještaju koji je javnosti predstavio meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, među ubijenima su tri meksička državljanina, a još šest ih je ranjeno.


Izvor: nezavisne.com