Ovo je pozadina nagodbe Dodika i Tegeltije? -Šta ćemo sa zgradom, pa kupićemo je-?! (Foto)


Ovo je pozadina nagodbe Dodika i Tegeltije? -Šta ćemo sa zgradom, pa kupićemo je-?! (Foto)

Na 12. sjednici novog saziva Savjeta ministara BiH, održanoj 18.05.2023. godine, Zoran Tegeltija je imenovan za novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje. To nije nikakvo iznenađenje jer je nacionalno blago Srba i Republike Srpske još prije par mjeseci najavilo da je upravo on taj koji će naslijediti Mira Džakulu, dugogodišnjeg HDZ-ovog poglavnika UIO. Ovaj besprizorni konkurs za direktora najvažnije finansijske institucije u zemlji ponovo je pokazao sav besmisao sistema u kojem živimo, jer je Savjet ministara BiH imenovao člana tog istog Savjeta ministara BiH na poziciju direktora, jer je on „nulirao“ testove na konkursu koji je provodio Upravni odbor UIO BiH, a na čijem je čelu upravo Zoran Tegeltija.

Da pojednostavim, ako se može: Tegeltija je kao predsjedavajući Upravnog odbora UIO BIH raspisao konkurs za direktora, kao kandidat se prijavio, sa pozicije predsjedavajućeg Upravnog odbora sebe ocjenio sa 10,00 i konačno, kao član Savjeta ministara BiH se izabrao za direktora. On se doduše navodno izuzeo kod glasanja, ali svi znamo da je to glasanje svakako samo farsa. Naravno da će čuvena Obrenka Slijepčević, i slične Obrenke na drugom nivou u Sarajevu, ako bude potrebno dati potvrdu da nema sukoba interesa i da je sve u skladu sa zakonom i pravilima Zemlje čuda.

Za pretpostaviti je i da Tegeltijino imenovanje ide u kompletu sa kupovinom Radišićeve zgrade u kompleksu „Grand trejd“  za potrebe UIO BiH, ali ostaje da vidimo koliko će se brzo to desiti i da li će postojati otpor kakav smo prošli put pružili, jer su i mnoge simbioze nabujale u međuvremenu. U prvom trenutku Dodik nije dao „zeleno svjetlo“ za imenovanje Tegeltije, dok ovaj nije pristao da sjedište Uprave smjesti u kompleksu Grand trade a kumu prebaci desetine miliona maraka.

Moji izvori iz Uprave za indirektno oporezivanje tvrde da je izborom Tegeltije najnezadovoljniji Zdravko Cvjetinović, bivši pomoćnik direktora Sektora za carine i drugoosumnjičeni u predmetu Pandora, koji je tvrdio da će napustiti UIO BiH ako do takvog izbora dođe. Ne znam kako bi se bilo koja institucija oporavila od gubitka jednog takvog kadra, vjerujem da će to biti golem udar, ali nadam se da ostanu na stabilnim nogama!

U Džakulinom kabinetu relativno mirno dočekuju tranziciju jer je većini saradnika, preciznije saradnica, ranije obezbijedio rezervne položaje, u vidu trajnih rasporeda na dobro plaćene pozicije čije je preuzimanje prolongirano dok su njemu bile potrebne njihove usluge. Ostatak najbližih saradnika iščekuje neke pozicije i pozicioniranje u toku naredne sedmice.

Da nam koalicija na nivou BiH slavno funkcioniše, bar kada je u pitanju podjela fotlja, potvrđuje i informacija da će ubrzo nakon primopredaje biti raspisani veliki konkurs za prijem državnih službenika u UIO, kao i konkurs za pozicije pomoćnika direktora, koje su već dogovorene po nacionalnom ključu. Tako će, navodno, Sektor za poslovne usluge i Sektor carina pripasti bošnjačkoj komponenti, Sektor za poreze hrvatskoj strani, dok će Srbi zadržati Sektor informacionih tehnologija i Sektor za provođenje propisa.

Tegeltiju će u Savjetu ministara BiH zamijeniti Srđan Amidžić, koji će imati zadatak da potisne i ukloni Vlada Đajića, na koga su se okomili Gorica i Tata, uz asistenciju Luke Petrovića koji je najveći neprijatelj predsjednika Gradskoj odbora SNSD u Partiji,  a više detalja u sledećem tekstu.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter