Ovo je za praunuke: Republika Srpska se sada zadužuje i kod Mađara, ali ponovo i na domaćem tržištu


Ovo je za praunuke: Republika Srpska se sada zadužuje i kod Mađara, ali ponovo i na domaćem tržištu

Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom se prihvata kreditno zaduženje Republike Srpske prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarske u vrijednosti 110 miliona evra.

Rok otplate ovog kredita je 10 godina, a period odgode plaćanja je 12 mjeseci.

Kamata za ovaj kredit je fiksna 5% na godišnjem nivou, a plaćanje glavnice i kamate počinje nakon pomenutog grejs perioda od 12 mjeseci.

Kako je navedeno u odluci Vlade RS, koja je objavljena u posljednjem izdanju Službenog glasnika, kredit je namijenjen za obezbjeđivanje sredstava za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga, u skladu sa Zakonom o zaduživajnu, dugu i garancijama Republike Srpske.

Dodik: Želimo da osiguramo stabilnost budžeta

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da mu je drago što napokon dolazi do realizacije pomenutog kredita, o kojem se, kako kaže, priča već nekoliko mjeseci.

“Mislim da će već u zadnjoj dekadi ovog mjeseca sav taj novac leći na račune Republike Srpske. Ovo je uobičajena operacija, mi želimo da osiguramo stabilnost budžeta, prije svega, pogotovo u prva tri mjeseca kada je uobičajeno da prilivi na javne račune budu manje u odnosu na druge dijelove godine”, kaže Dodik.

Napominje da će se sredstva iz ovog kredita  koristiti zbog povećanja budžetskih davanja.

“Kao što znate, mi smo se u našoj politici opredijelili da povećamo penziju 13,5 posto, pa je lako izračunati koliko nam je onda para potrebno, a povećava se i plata za 5 posto svim budžetksim korisnicima, povećavaju se i boračke naknade i treba izdržati finansijski pritisak u prvom mjesecu jer mi želimo da osiguramo redovnost plaćanja”, zaključio je Dodik.

Napominjemo, krajem decembra 2021.godine Dodik je sa predsjednikom Mađarske Viktorom Orbanom dogovorio i da Mađarska Republici Srpskoj da 100 miliona evra finansijske pomoći, kao dio politike odgovornog susjedstva Mađarske za jačanje stabilnosti u regiji.

Novac će, kako je navedeno biti iskorišten za fondiranje malih i srednjih preduzeća.

Novo zaduženje: 77. aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske na Banjalučkoj berzi

Vlada Republika Srpske donijela je odluku i da se za još 20 miliona KM zaduži aukcijom trezorskih zapisa koja je planirana za 20. decembar.

Rok dospijeća je 20. jun 2023. godine.

Prije trezorskih zapisa, Vlada je donijela odluku o emisiji dugoročnih obveznica takođe od 20 miliona.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter