Ovo poskupljenje struje vuče veće cijene roba u Srpskoj

Ovo poskupljenje struje vuče veće cijene roba u Srpskoj

Na izjave v. d. direktora Elektroprivrede RS Luke Petrovića, stižu oštre kritike opozicije. Reagovali su i iz Privrede komore RS. Poručili su da će u ponedjeljak održati sastanak sa trgovcima, kada će imati više detalja o njihovim narednim koracima. Nakon ovog neizbježan rast cijena robe široke potrošnje.

Drugo poskupljenje električne energije u RS u ovoj godini je neprihvatljivo. 

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Nebojša Vukanović, mišljenja je da bi Elektroprivreda RS trebalo da bude okosnica i stub razvoja društva, a ne gubitaš. Dodaje da će zbog ove odluke ekonomska situacija biti još teža. 

„Vjerovatno će nakon poskupljenja struje Luka Petrović napraviti još jedan bazen na svojoj hacijendi, iako nikada javnosti nije objasnio otkud mu sve te silne nekretnine, bazeni. Otkako je SNSD došao na vlast 2006.godine do danas imali su prihod oko šest milijardi maraka i sa tih šest milijardi nisu uspjeli napraviti nijedno proizvodno preduzeće. Jasno je da je ovo poskupljenje struje posljedica kriminala, namještenih tendera, partijskog zapošljavanja i da će imati za posljedicu dodatno gušenje privrede, zatvaranje radnih mjesta, prelaska firmi u Federaciju i region“, naglašava Vukanović. 

SDS ostaje pri ranijem stavu 

Poslanik u NSRS, takođe opozicionog SDS-a, Davor Šešić ističe da je cilj rukovodstva Elektroprivrede, većim cijenama omogućiti lakšu prodaju ovog preduzeća. Imao je i komentar na izjavu Luke Petrovića da će ostvarenu razliku u cijeni usmjeriti na investicije. 

 „Ti projekti će biti njihovi džepovi kroz razne fiktivne firme ili naduvane račune, kao što je bilo i do sada. Koliko oni mogu uraditi najbolje pokazuje prodaja Telekoma, tako što su 1.2 milijarde maraka potrošili, a da nisu napravili ništa značajno, posebno ne za privredu“, kaže Šešić.

Reakcije stižu i iz Privredne komore RS 

Portparol Vladimir Blagojević ističe da su u kontaktu sa predstavnicima trgovačkih lanaca koji smatraju da će povećanje cijene električne energije prouzrokovati poremećaj na tržištu. O ovoj temi, kaže, raspravljaće se u ponedjeljak.  

„O narednim koracima i djelovanju trgovaca, biće riječi na sastanku u Privrednoj komori u ponedjeljak. Tada ćemo imati konačan stav o svim ovim pitanjima“-naglašava Blagojević.

Blagojević dodaje da će novi uslovi podići cijenu električne energije za trgovačke lance u prosjeku za oko 60 %, odnosno 41,5 % za skuplju tarifu i nešto više od 82 % za nižu tarifu. Zbog toga, trgovci navode da je neizbježan rast cijena robe široke potrošnje u RS. 

 

Izvor: rtvbn.com