Ozren Perduv -Nema Davida, nema roditelja, okupljamo se u praznoj kući Dragičevića-

Ozren Perduv -Nema Davida, nema roditelja, okupljamo se u praznoj kući Dragičevića-

Da je živ, David Dragičević bi danas proslavljao svoj 23. rođendan.

Iz Pravde za Davida su najavili da će se danas okupiti na ušću Crkene u Vrbas gdje je pronađeno tijelo Davida Dragičevića, a zatim će iz dvorišta kuće Dragičevića puštati lampione u znak sjećanja na ubijenog banjalučkog mladića.

Ozren Perduv rekao nam je kako će se danas okupiti pred kućom Davida Dragičevića koja je, nažalost, ostala prazna. 

"Nema Davida, ali nema ni njegovih roditelja. Naše okupljanje ispred prazne kuće nosi vrlo snažnu poruku. Mi smo i dalje tu. Složni i jasni u stavu da ćemo takvi i ostati dokle god bude trebalo. Nažalost, ulica Franca Šuberta nije više ista. Ovaj grad nije više isti. Mi nismo isti. Život nam se potpuno promijenio. David, Davor i Suzana su mnogima od nas pokazali gdje mi to zapravo živimo" kaže za BUKU Ozren Perduv. 

Uskoro će dvije godine od ubistva, a niko i dalje ne zna baš ništa. 

"I ono što nam je prezentovano kao istina je demantovano. I niko nije odgovarao. Na nekakvu odgovornost se pozivamo samo mi. Sistem se represijom i diskriminacijom snažno obrušio na ljude koji traže samo istinu i ništa više od toga. David je ubijen, zatim od institucija kriminalizovan. Potom su i roditelji kriminalizovani, a nakon toga i svi mi. Izgleda da smo mi najveći problem u čitavoj priči" ističe.

Kaže kako odustati neće. 

"Ovo je borba svih nas protiv velikog zla. Očekujemo potvrdu o registraciji udruženja i pokreta. Pripremamo se za obilježavanje druge godišnjice od ubistva, od okupljanja. Mnogo posla je pred nama. Sve se ovo moglo davno riješiti da u institucijama nemamo pojedince koji su spremni da zataškaju ubistvo. Nažalost, realnost je potpuno drugačija i mi na takvo stanje ne pristajemo. Naprotiv! Neka bude pravda za Davida! I neka bude pravda za sve! U našim srcima David živi" poručio je Perduv.

Podsjetimo, David Dragičević je nestao 18. marta 2018. godine. Pronađen je mrtav na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke šest dana kasnije. 

Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine. Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo

Višemjesečni protesti Pravde za Davida kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci tokom 2018.godine, kada su su okupile desetine hiljada građana. Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra, dva dana prije izbora u BiH.

Protesti Pravde za Davida na Trgu Krajine okončani su 25.12.2018. godine hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine. Par dana protesti se održavaju spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem. 

Posljednja šetnja okončana je 30.decembra policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica. 

Kako su i ranije obećali, Davidovi roditelji vrše ekshumaciju Davidovih posmrtnih ostataka 12. marta 2019.godine a David svoj posljednji smiraj pronalazi na groblju u austrijskom Wiener Neustadtu, predgrađu Beča.

Protesti ispred Hrama u centru Banjaluke se nastavljaju i dalje, manjim intenzitetom, nego te 2018.godine.

Paradoksalno, umjesto da se rješava slučaj ubistva, dešavaju se progoni i suđenja protiv članova "Pravde za Davida", oca Davora Dragičevića, i protiv Davidove majke Suzane Radanović. 

Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks