Palmer - Mali Šengen na Balkanu ima podršku SAD

Palmer - Mali Šengen na Balkanu ima podršku SAD

“Mali Šengen je inicijativa koja obećava i ima našu podršku”, rekao je Metju Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana koja je bila osnov američkog angažovanja u regionu duže od 20 godina, dodaje Palmer, nije se promijenila i neće se promijeniti.

– Upravo zato je nemogućnost Evropskog vijeća da postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bila toliko duboko razočaravajuća, ali to nije posljednja riječ, nadamo se da će Evropsko vijeće moći da revidira to pitanje i postigne napredak na sastanku lidera u Zagrebu, nađe neophodan konsenzus i otpočne taj važan proces i pošalje važan signal za region – kazao je Palmer.

U međuvremenu, dodaje, kako SAD preuzimaju veću ulogu na Zapadnom Balkanu, a EU je u opasnosti da se percipira u regionu kao da se povlači, sam region preuzima inicijativu.

– Posvećenost Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije poboljšanju saradnje kroz inicijativu zvanu “mini Šengen” je demonstracija toga da lideri u regionu preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu, kontrolu nad sopstvenom budućnošću – istakao je američki zvaničnik.

Prema njegovim riječima, struktura te inicijative je otvorena, u njoj ima mjesta za Crnu Goru, BiH i tzv. Kosovo.

– To je inicijativa koja obećava, ima našu podršku i za koju smo posvećeni radu u partnerstvu sa liderima Zapadnog Balkana kako bismo postigli napredak – zaključio je svoje izlaganje Palmer.

Da podsetimo, na inicijativu Aleksandra Vučića, predsjednik Srbije i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama potpisali su nedavno u Novom Sadu deklaraciju o namjerama o uspostavljanju “malog Šengena” između te tri zemlje.

Izvor: b92.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks