Plesao je samo jedno ljeto: 53 budžetska miliona za -Srpska open- A sad adio! Turnir se seli u Bukurešt


Plesao je samo jedno ljeto: 53 budžetska miliona za -Srpska open- A sad adio! Turnir se seli u Bukurešt

Previše buke za jedno ljeto loptanja, i to malim lopticama, na malim terenima - Nakon sumnji da će se teniski turnir “Srpska open” samo jednu godinu igrati u Republici Srpskoj, objavom kalendara za 2024. godinu zvanično je i potvrđeno da se ATP turnir iz serije 250 seli iz Banjaluke u Bukurešt.

U suštini, turnir se vraća u Bukurešt, kako prenose mediji, zato što je Beograd na tri godine otkupio licencu od Bukurešta za ATP turnir iz serije 250. Posljednje izdanje “Srbija opena”, kako se turnir inače zvao u Beogradu, održano je u Banjaluci pod nazivom “Srpska open”. Iako su organizatori izražavali želju i nadu da turnir ostane u Banjaluci, od toga ipak neće biti ništa.

Inače, turnir je od samog početka pratila priča o aferama i koruptivnim radnjama u vezi sa izgradnjom teniskog kompleksa na kome se igrao turnir.

Još u novembru 2022. godine, kada je objavljena informacija da se ATP turnir “Srbija open” privremeno seli u Banjaluku na period od godinu dana, Dodik je slavodobitno objavio da će turnir imati punu podršku Vlade Republike Srpske. Pažnju je privukla činjenica da je Dodik, tada još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH, ali i novoizabrani predsjednik Republike Srpske, napisao da će Vlada Republike Srpske dati podršku održavanju turnira.

Nedugo nakon toga kreću i prve kontroverze. Naime, pripremni radovi za izgradnju sportskog terena za potrebe turnira „Srpska open“ uz park “Mladen Stojanović” su počeli u novembru prošle godine, a izvođače radova je birao Teniski savez RS, čime je omogućeno da se zaobiđe procedura javnih nabavki. Od početka izgradnje se spekulisalo koliko će sve na kraju koštati.

Izgradnja sportskih terena za potrebe turnira „Srpska open“ je tekla punom parom, ali mimo regulacionog plana i pratećih dozvola.

U martu ove godine su krenule i prve prijave. Transparency International u BiH uputio je prijavu Agenciji za javne nabavke BiH zbog izbjegavanja provođenja tendera za izgradnju teniskih terena u Banjaluci. Sredstva za izgradnju ovog kompleksa koja su, po informacijama iz medija, iznosila preko 20 miliona KM, obezbijedili su Grad Banjaluka i Vlada Republike Srpske, ali se izbjeglo raspisivanje tendera tako što je novac prebačen u vidu granta Teniskom savezu RS.

Krajem marta kriminalistički inspektori MUP-a Republike Srpske po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala izuzeli su dokumentaciju iz Gradske uprave Banjaluka vezanu za izgradnju teniskih terena za potrebe ATP turnira „Srpska open“.

U isto vrijeme je objavljena informacija da je Grad Banjaluka oduzeo pravo upravljanja i korištenja nad teniskim terenima u parku Mladen Stojanović od Teniskog kluba Mladost Banjaluka i to pravo prebacio na Teniski savez Republike Srpske, o čemu je Gerila među prvima pisala.

Neposredno prije početka turnira entuzijazam nije popuštao pa je Milorad Dodik prilikom obilaska gradilišta izjavio da “prilika da Banjaluka organizuje jedan ovakav turnir nije smjela biti propuštena”. Do tog trenutka u izgradnju kompleksa u parku Mladen Stojanović zvanično je izdvojeno oko 30 miliona maraka.

Onda je “udaranje loptice” iz medija prebačeno na terene sportskog kompleksa izgrađenog za potrebe turnira. Novak Đoković, najveća zvijezda i mamac, kako za publiku, tako i za vlast u Republici Srpskoj, ispao je u četvrtfinalu, što je više nego prepolovilo posjetu gledalaca. Turnir je osvojio srpski teniser Dušan Lajović.

Međutim, tu nije bio kraj. Pored informacije da je na izgradnju kompleksa potrošeno 53 miliona KM, u “postturnirskim igrarijama” posebno se iskazao Milorad Dodik koji je čak uspio uvrijediti Novaka Đokovića.

“Mada su ovi Đokovići, mogu ti reći, teški u p…. materinu. Znaš ljudi njih doživljavaju na emociju, a kad uđeš u posao, au, ciganija poprilična, mogu ti reći. Oni saradnici njihovi i to. Onda i izgubi i ono u polu… zapravo u četvrtfinalu, a mi sve bazirali…”, rekao je Dodik u neformalnom ćaskanju sa voditeljem emisije “Oko” na RTS-u.

Sve u svemu, previše buke za jedno ljeto loptanja, i to malim lopticama, na malim terenima. Šta bi tek bilo da je vlast odlučila da gradi neki fudbalski kompleks?

Foto naslovna: Gerila
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter