Po zlu čuveni prijedorski hirurg Lovre, koji sada operiše u UKC Banjaluka, ipak, mora u zatvor 


Po zlu čuveni prijedorski hirurg Lovre, koji sada operiše u UKC Banjaluka, ipak, mora u zatvor 

Okružni sud u Prijedoru odbio je zahtjev pravosnažno osuđenog hirurga Marinka Lovre da kaznu od godinu dana zatvora zamijeni novčanom, pa će ovaj osuđenik, trenutno zaposlen u UKC Republike Srpske, ipak morati iza rešetaka, potvrđeno je za portal Gerila.

-Okružni sud  u Prijedoru je donio drugostepenu odluku povodom zahtjeva pravosnažno osuđenog Marinka Lovre gdje je svojim rješenjem odbio kao neosnovanu žalbu osuđenog i njegovih branilaca i potvrdio rješenje Osnovnog suda u Prijedoru- navodi se u odgovoru okružnog suda.

U praksi ovo znači da bi Lovre trebao biti sproveden u zatvor na izvršenje pravosnažne presude zbog nesavjesnog liječenja, odnosno vađenja pogrešnog organa.

Zahtjev Lovre je odbijen, jer je on pravosnažno osuđen u julu prošle godine, odnosno prije izmjena Krivičnog zakonika RS, koje su na snagu stupile tek ove godine, a koje su osuđenicima sa presudama do godine dana zatvora, omogućile kupovinu zatvorskih kazni.

Naš sagovornik objasnio je da u novim izmjenama KZ-a nije navedeno da se zamjena zatvorske kazne novčanom može primjenjivati retroaktivno, pa sudu nije preostalo ništa drugo nego da odbije zahtjev pravosnažno osuđenog Marinka Lovre.

Hirurg Marinko Lovre pravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora u julu prošle godine, i to zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći.

Lovre je osuđen zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći pacijentkinji S.S, kojoj je tokom operacije izvadio pogrešan organ!

U presudi se navodilo da je Lovre 26. jula 2014. u Opštoj bolnici u Prijedoru, gdje je bio zaposlen kao hirurg, primio pacijentkinju S.S. radi operacije, zbog upale slijepog crijeva.

– Neposredno prije operacije S.S. je uputio na dijagnostički ginekološki pregled, gdje je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika. Poslije toga obavio je operativni zahvat odstranjivanja slijepog crijeva, pa je u toku navedene operacije pacijentkinji, pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik – navedeno je u presudi.

Obrazloženo je da Lovre zahvat nije konstatovao u medicinskoj dokumentaciji, niti je o tome obavijestio doktora specijalistu ginekologije.

– On je bio svjestan da se odstranjivanjem desnog jajnika ne pridržava pravila zdravstvene struke, ali je na to pristao. Na taj način prouzrokovao je znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja S.S. u vidu umanjenja njene životne sposobnosti – pojašnjeno je u optužnici.

Dodaje se da je to pokušao prikriti govoreći S.S. da su se tokom operacije desile komplikacije i da je na desnom jajniku uočio cistu koju je morao ukloniti, te je o ovome informisao i njenog supruga.

– Nizom ljekarskih pregleda preduzetih nakon ove operacije utvrđeno je potpuno odsustvo desnog jajnika kod S.S. – stoji na kraju optužnice koju je protiv Lovre podiglo prijedorsko Okružno javno tužilaštvo.

Prema nezvaničnim informacijama, taj odstranjeni organ nije poslat na patohistološku analizu, iako je to bio protokol.

Zaposlenje u UKC RS

Nakon presude, hirurg Marinko Lovre dobio je otkaz u prijedorskoj Opštoj bolnici, ali je ubrzo dobio novo zaposlenje i to u UKC Republike Srpske.

Ne samo da su zaposlili osuđenog hirurga, već je UKC RS poslužio Lovri kao sredstvo da nedavno zatraži odlaganje odlaska na izdržavanje zatvorske kazne, pravdajući to da mora pomagati svojim kolegama u borbi protiv pandemije kovida 19, iako ga rijetko kada te iste kolege i viđaju na poslu?!

Podsjetimo, Lovri ovo nije bila prva pravosnažna presuda, jer je ranije pravosnažno osuđen i zbog primanja mita i to na novčanu kaznu, pa se postavlja pitanja kakvu je poruku poslalo javnosti rukovodstvo UKC RS na čelu sa direktorom Vladom Đajićem.

Prema ovoj ranijoj presudi, Lovre je od Sulje K. uzeo mito od 500 evra kako bi sačinio lažni nalaz. U nalazu je naveo da je Suljin sin zadobio povrede glave i rebara, iako to nije bilo tačno.

Sin je planirao da ovaj lažni nalaz iskoristi tako što bi tužio policiju Republike Srpske da su ga navodno pretukli. Međutim, Lovre je uhapšen u trenutku kada je primio označene novčanice. Nakon toga je priznao krivicu za primanje mita.

Za ovo djelo osuđen je na novčanu kaznu od 20.000 maraka, a republički tužilac nije zatražio da mu se zbog toga zabrani obavljanje poslova na određeni period.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter