Pobjeda istine - Slobodanka Todorić dobila ugovor o radu


Pobjeda istine - Slobodanka Todorić dobila ugovor o radu

Nakon osam mjeseci pravne borbe sa poslodavcem, Slobodanka Todorić iz Dervente dobila je ugovor o radu.

Na Slobodankinu adresu stigao je dopis poslodavca „RelaxShoe Bosna“, u kojem se poziva da dođe u firmu radi potpisivanja ugovora. Todorići ističu da je pravda konačno zadovoljena, iako su je dugo čekali.

„Pozitivne emocije svakako da postoje. Supruga i ćerka su zaplakale kada su saznale, to su bile suze radosnice“, rekao je Slobodankin suprug Mladen.

On je danas bio u firmi, ali ističe da nije potpisao ugovor.

„Nisam htio ništa da potpisujem bez advokata. Nas dvojica ćemo sutra ponovo otići, želim da advokat sve pročita, jer se ja ne razumijem najbolje u pravne stvari. Imamo Slobodankinu punomoć, ona neće doći, previše je stresno za nju“, dodaje Mladen.

Zahvalni su svima koji su na bilo koji način bili uz njih dok su se borili za Slobodankin život i posao. Kako kaže, pomagali su im i ljudi koje ranije nisu poznavali. Posebno ističu pomoć medija koja im je bila na prvom mjestu kako bi se čuo njihov glas.

„Ne znam šta će biti kad sutra odem tamo. Nadam se da ćemo sve riješiti na ljudski način. I ranije sam ih molio da porazgovaramo kao ljudi, ali oni to nisu htjeli. Ja bih njima oprostio da stanu ispred mene i priznaju da su pogriješili, da se kaju. Oprostiću, ali neću zaboraviti koliko su nam boli nanijeli“, iskren je Mladen.

Ostala bez posla usred borbe s tumorom

Slobodanka je bez posla ostala prošle godine usred borbe s tumorom. Dok se oporavljala od operacije, telefonskim pozivom je obaviještena da joj ugovor neće biti produžen. Slučaj je dospio u javnost u oktobru prošle godine, kada je Mladen odlučio da progovori i krene u borbu za radnička prava svoje supruge.

Slobodanka je bila zaposlena u „Amici“, ali su kasnije njeni papiri prebačeni u „Relaxshoe Bosna“ iako je ostala da radi na istoj poziciji u „Amici“. Radi se o dvije sestrinske firme u Derventi, a osnivač je kompanija iz Italije. Obe su se 2017. našle među 10 najuspješnijih bh. kompanija koje se bave proizvodnjom obuće i odjeće od kože.

Inspekcija rada je utvrdila da je raniji ugovor zaključen nezakonito, što je potvrdio i Inspektorat RS. Firma nije prihvatila da zaključi ugovor na neodređeno, a advokat je u Slobodankino ime podnio tužbu Osnovnom sudu u Derventi.

Od firme je zatraženo da Slobodanka bude vraćena na isti posao i da dobije ugovor na neodređeno. Osim toga, očekuje se isplata zaostalih plata u mjesečnom iznosu od 450 KM sa zateznim kamatama, počevši od 1. oktobra 2019. do datuma kada bude vraćena na posao.

Takođe, traženo je i da se zbog neiskorištenog godišnjeg odmora isplati 450 KM, da se uplate porezi i doprinosi na ime zaostalih plata i da tuženi isplati tuženom troškove parničkog postupka.

„Relaxshoe Bosna“ je uložio žalbu Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS, ali je u drugostepenom postupku odbijena kao neosnovana. Podnijeli su žalbu i sudu, navodeći da bi vraćanje radnice na posao bilo opterećenje za javne fondove i protiv javnog interesa RS!

Iako smo nekoliko puta kontaktirali firmu kako bismo čuli i njihovu stranu priče, nisu pristali da daju izjave. Do sada se nijednom nisu oglasili u medijima.

Piše: Snježana Aničić

Izvor: eTrafika.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks