Pobuna u Alumini! Radnici traže da kupe potraživanja i postanu vlasnici - tajkunsko-mafijaška vlast u panici (Foto)


Pobuna u Alumini! Radnici traže da kupe potraživanja i postanu vlasnici - tajkunsko-mafijaška vlast u panici (Foto)

Nakon što sam u tekstu na blogu, a potom i u diskusiji u Narodnoj skupštini Republike Srpske, najavio da su gradonačelnik Zvornika i visoki funkcioner SNSD-a Zoran Stevanović, vlasnik firme PAVGORD Gordan Pavlović i Milorad Dodik postigli dogovor da preuzmu Aluminu preko kompanije Galens iz Novog Sada, jutros je došlo do pobune radnika koji traže da oni postanu vlasnici i otkupe potraživanja države. Jutros je održan sastanak Sindikalne organizacije radnika Alumine, koja ima 1500 zaposlenih, te je upućen dopis premijeru Radovanu Viškoviću i Vladi Republike Srpske, sa ponudom da oni otkupe potraživanja države u iznosu od 42,5 miliona maraka.

Radnici predlažu da oni postanu akcionari i imaju dovoljno kreditnih mogućnosti, jer bi se oni najbolje borili da fabrika i radna mjesta opstanu a Alumina ostane privredni gigant i ekonomska kičma regije Birač.

Stečaj u Alumini otvoren je prije 9 godina, davne 2013. godine kada su Litvanci pobjegli iz Republike Srpske, nakon što su izvukli stotine miliona maraka, a za pljačku niko nažalost nije odgovarao.

Godinama traje borba tajkuna i političara na vlasti ko će preuzeti Aluminu, zlatnu koku koja godišnje prihoduje oko 300 do 330 miliona maraka, a prethodno sam akcijom u švajcarskom gradu Zugu spriječio da Aluminu preuzme of-šor kompanija Batagon i kontraverzni biznismen Dalibor Matić, koji je sada u zatvoru, a koji je trebao poslužiti kao paravan za domaće moćnije, političare i tajkune.

Sve pohvale radnicima i sindikalcima Alumine koji su se pobunili i digli glas posle dugo vremena, a borba za odbranu strateški jednog od najvažnijih preduzeća Srpske nastaviće se sve dok se ne okonča stečajni postupak a država i radnici ne postanu većinski vlasnici.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info 

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter