Počela istraga protiv Trampa

Počela istraga protiv Trampa

Počela je istraga o mogućoj opstrukciji pravde, korupciji i zloupotrebi, a poslati su i zahtevi za dokumenta osoba povezanih sa Trampom i njegovim saradnicima.

Ovo je izjavio danas predsedavajući Odbora za pravna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa Džeri Nadler i dodao da je taj odbor poslao zahteve za dokumenta na adrese 81 osobe povezane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i njegovim saradnicima.

Nadler je to uradio u okviru proširenja istrage ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, prenosi AP i dodaje da je Nadler kazao da su dokumenta koja se traže i koja moraju biti poslata do 18. marta, način da "počne da se pravi javni zapisnik". 

"Tokom poslednjih nekoliko godina predsednik Tramp je izbegao odgovornost za svoje skoro svakodnevne napade na naša osnovna pravna, etička i ustavna pravila i norme. Istraživanje ovih pretnji vladavini prava je obaveza Kongresa i ključna funkcija Doma pravosuđa", rekao je Nadler. 

Istovremeno, tri odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa zatražila su od Bele kuće i Stejt departmenta informacije o privatnim razgovorima predsednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina. 

U pismu Beloj kući odbori za obaveštajna pitanja, za spoljne poslove i za nadzor zatražili su suštinu Trampovih i Putinovih razgovora uživo i putem telefona i informacije da li su ti razgovori imali bilo kakav uticaj na američku spoljnu politiku. 

Kako se navodi, oni pitaju i da li je Tramp pokušao da prikrije neki razgovor s Putinom i traže da se obave intervjui s prevodiocima koji su slušali razgovore dvojice lidera. 

Stejrt department je saopštio da će sarađivati sa odborima.

Sanders: Sramotne i lažne optužbe

Portparolka Bele kuće Sara Sanders oštro je sinoć kritikovala demokrate, nazivajući parlamentarne istrage koje su pokrenuli protiv predsednika Donalda Trampa "sramotnim" i optužujući ih da od SAD žele da stvore "socijalističku zemlju". 

"Danas je predsednik odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džeri Nadler otvorio sramotnu i već viđenu istragu o lažnim optužbama", rekla je Sanders. 

"Činjenica da zastrašuju američke građane je sramotna", dodala je. 

Kongresni odbor za pravosuđe koji vode demokrate poslao je 81 osobi, vladinim agencijama i drugim organizacijama zahtev za dostavu dokumenata u sklopu istrage o mogućoj Trampovoj zloupotrebi vlasti, prenosi HINA. 

Odbor koji kontrolišu demokrate zahteve je poslao članovima Trampove porodice, bivšim i sadašnjim zaposlenima, članovima republikanske kampanje i bivšim savetnicima u Beloj kući, kao i FBI-ju, osoblju Bele kuće i Vikiliksu. 

Među njima su predsednikovi sinovi Donald Tramp mlađi i Erik Tramp, Trampov zet i savetnik Džered Kušner, finansijski direktor "Tramp organizacije" Alen Vajselberg, bivši ministar pravosuđa Džef Sešns i nekadašnji savetnik u Beloj kući Don MekGan. 

"Demokrate maltretiraju predsednika kako bi skrenuli pažnju sa svog radikalnog programa", rekla je Sanders. Njihov radikalni program, po njoj, uključuje između ostalog stvaranje socijalističke zemlje od SAD-a i promovisanje "novog zelenog dogovora" koji bi uništio radna mesta i doveo zemlju do bankrota. 

"Zeleni novi dogovor" program je demokrata za borbu protiv klimatskih promena. 

"Američki narod zaslužuje Kongres koji sarađuje s predsednikom kako bi se suočili s ozbiljnim pitanjima poput imigracije, zdravstva i infrastrukture", istakla je portparolka, dodajući da "demokrate više zanimaju jadne političke igre i zadovoljavanje radikalne i levičarske baze". 

"Njih ne zanima istina, njih zanima samo mesto predsednika", dodala je Sanders. 

Tramp je veliku parlamentarnu istragu nazvao podvalom koju su pokrenule demokrate, ali je ipak obećao da će sarađivati.


Izvor: Tanjug