Počelo emitovanje programa Televizije Herceg-Bosne


Počelo emitovanje programa Televizije Herceg-Bosne

Tačno u 17 sati najavnom špicom emisije Županijska panorama počelo je emitiranje dugo najavljivanog programa Televizije Herceg-Bosne.

TVHB je televizija na hrvatskom jeziku, ima sjedište u Mostaru, a kao osnivači se navode općine i kantoni s hrvatskom većinom.

Televizija je podijelila javnost i političare u Federaciji BiH. Dok pojedini predstavnici Hrvata smatraju kako je riječ o implementaciji prava naroda na vlastiti jezik i TV program, kritičari smatraju kako će TVHB biti iskorišten u političke svrhe u okviru kojih je i dodatna fragmentacija društva.

Okosnicu programa nove televizije nalik je na onu Naše TV, a činit će je kolažni program Županijska panorama koja će se emitirati radnim danom od 17 sati i Dnevnik koji je na programu od 19:30. 

Panoramu će uređivati poznata imena s ugašene Naše TV: Dajana Jorgić, Marko Zeljko i Ana Lukač, a Dnevnik Damir Bliznac. Bivši urednik BHT-a Mario Vrankić na novu televiziju prenio je svoju staru emisiju Dobar, loš, zao. 

Direktor RTVHB Stip Galić kazao je medijima kako će televizija do jeseni emitirati u testnoj fazi, a da cilja na čak milion gledatelja. Naglasio je kako ovo nije zamjena za kanal na hrvatskom jeziku u okviru javnog RTV sistema BiH.

"Kanal na hrvatskom jeziku u okviru RTV sistema BiH je ustavno pravo Hrvata i mi ćemo ga dobiti. Televizija Herceg-Bosne je nadogradnja sistema koji smo imali", izjavio je Galić.

Vjeruje da će ovaj projekat uspjeti, jer su sve hrvatske političke opcije konsenzusom kroz Hrvatski narodni sabor BiH podržale Televiziju Herceg-Bosne. 

"Sve općine, gradovi i kantoni s hrvatskom većinom su se obavezale dati podršku i sufinansirati RTV Herceg-Bosne", dodao je Galić.

RTV Herceg-Bosne postala je većinski vlasnik Hrvatske radiotelevizije Kiseljak, televizije Oskar C i internet televizije Prvi TV te preko tih kanala emitira svoj program. Radio Herceg-Bosne postoji još od davne 1993. godine.


Izvor: Klix.ba