Počinje Kustendorf - Pet dana filma, muzike i druženja na Mećavniku

Počinje Kustendorf - Pet dana filma, muzike i druženja na Mećavniku

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počinje danas na Mećavniku i trajaće do 18. januara, a svečano će ga otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i osnivač, reditelj Emir Kusturica.

Mladi filmski stvaraoci i velikani svjetskog autorskog filma biće u fokusu i ove godine, a takmičarski program 13. po redu festivala sastojaće se od dvadeset i jednog filma domaćih i inostranih autora.

Međunarodni žiri čine Paolo Virci, italijanski reditelj, pisac i producent, Tonino Benakvista, francuski pisac i scenarista, i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev.

Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodijeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje. Na Mećavnik će ove godine stići reditelji Karim Ajnuz, Nadav Lapid, Džoni Ma, Amžad Abu Alala, Mehdi Barsaui i Tijago Gvedes, čiji filmovi će biti predstavljeni u okviru programa “Savremene tendencije”.

Dolaze i italijanski glumac Ecio Gređo, francuski reditelj Dejvid Elhofen i glumac Miloš Biković. Retrospektiva velikana biće posvećena reditelju Puriši Đorđeviću, koji će, takođe, biti gost festivala.

Programska cjelina “Novi autori” predstaviće tri nova filmska umjetnika, Milenu Grujić iz Srbije s filmom “A.S.(25)”, Migela Anhela Mouleta iz Perua sa filmom “Svi smo mi mornari”, kao i Ivana Markovića i Vua Linfenga sa filmom “Od sutra počinjem da”.

U okviru pratećeg programa “Kustendorf predstavlja” biće prikazan film rediteljke Ivane Mladenović “Ivana Grozna”. Tokom trajanja festivala u Andrićgradu, biće postavljen izbor radova iz Kuće legata pod nazivom “Moderna”.

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće prepoznatljivi noćni život Kustendorfa. Gosti će uživati u nastupima ruske pop-folk-rok grupe “The Hatters”, sastava iz Severne Makedonije “Džambo Aguševi orkestar”, zatim francusko-rumunsko-poljskog sastava “Click Here”, kao i dva benda iz Srbije, “Dejan Petrović big bend” i “Love Hunters”.

Festival se održava u organizaciji produkcijske kuće Rasta internatonal i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Izvor: srpskacafe.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks