Počivaće pored svog voljenog Gage

Počivaće pored svog voljenog Gage

Diva srpskog i jugoslovenskog glumišta, Milena Dravić sahranjena je u 15.30 sati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, pored supruga Dragana Gage Nikolića.

Kraj Mileninog kovčega, pored Mileninog brata i porodice stoje mladi glumci Petar Benčina, Ivan Mihajlović, Nikola Rakočević, Andrija Kuzmanović, Slaven Došlo, Milan Marić i Miloš Timotijević… 

“Stvoreni smo za ljubav, smrt nije konačna. Ljubav je osnovni dar. Pred nama je žena koja je od Boga bila nadarena mnogim telantima. Najveći dar je imala, a to je ljubav. Nosila je dar ljubavi i po tome je ikona božja. Sve što je imala sve darove pretvorili su se u darivanje. Svi darovi i talenti završavali su se u ljubavi koju je ona pružala svima. Ali najviše ipak prema svome Draganu. Njihova ljubav išla je ka ljubavi Hristovoj, ljubavi sa velikim Lj. Ona je sada u naručju najvećeg, ali i sa svojim dragim ljudima koji su bili smisao njenog postojanja”, rekao je mitropolit Porfirije.

Brojne kolege pristižu ispred crkve Svetog Nikole da izjave saučešće i upute poslednje zbogom Mileni Dravić – Anica Dobra, Petar Benčina, Radoslav Zelenović, Boda Ninković, Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, Vuk Kostić….

Komemoracija povodom smrti srpske dive održana je na sceni “Danilo Bata Stojković” u Zvezdara teatru. Minutom ćutanja i govorom akademika Dušana Kovačevića započeta je komemoracija. U ispunjenoj sali Zvezdara tetatra porodica, prijatelji, kolege i poštovaoci oprastili su se od cenjene umetnice.

Među prisutnima su bili i Rade Šerbedžija, Dragan Mićanović, Petar Božović, Dragan Bjelogrlić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, kuma Seka Sabljić, Anica Dobra.

“Dok čekamo da prođe bol zbog njenog odlaska. Imamo snage samo za dve reči: Zbogom, Milena”, kazao je Kovačević na početku svog obraćanja prisutnima u Zvezdara tetaru.

Milena Dravić preminula je 14. oktobra u 79. godini nakon teške bolesti.

Milena Dravić je u Zvezdara teatru igrala 28 godina tokom kojih je ostvarila uloge u predstavama “Ptic i Ptica” (1987), “Urnebesna tragedija” (1991), “Kako potamaniti gamad” (1994), “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti” (1996), “Moj otac u borbi protiv nitkova iz svemira” (1998).

Predstava u kojoj je najduže igrala je “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti” koju je tokom 18 godina odigrala 314 puta.

Dravić je rođena 5. oktobra 1940. godine.

Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja i jedina je glumica sa ovih prostora nagrađena na Kanskom festivalu – za ulogu Kaće u filmu “Poseban tretman” po scenariju Dušana Kovačevića u režiji Gorana Paskaljevića. Za ulogu u filmu “Jutro” Puriše Đorđevića dobila je “Zlatnu ružu” na Venecijanskom festivalu, a za ulogu u filmu “Prekobrojna” Branka Bauera “Zlatnu arenu” u Puli, čime je postala najmlađi laureat tog laskavog priznanja.

Dravićevoj je u Zvezdara teatru u decembru prošle godine uručen i “Dobričin prsten” za životno delo.


Izvor: Kurir