Podsmijeh državi: Rok Snežič -poreski raj- u BiH reklamira ispred slovenačke Poreske uprave?


Podsmijeh državi: Rok Snežič -poreski raj- u BiH reklamira ispred slovenačke Poreske uprave?

Iako je privukao pažnju istražnih organa, zbog čega je dobio i zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu, kontroverzni slovenački biznismen Rok Snežič ne odustaje od dobro razvijenog biznisa u BiH, a koji se svodi na posredovanje u cilju izbjegavanja visokih poreza. 

Otišao je i korak dalje pa je u neposrednoj blizini slovenačke Poreske uprave u Ljubljani iznajmio bilborde na kojima poziva tamošnje privrednike da započnu biznis u BiH i tako uštede novac.

Tamošnji mediji ocjenjuju kako je riječ o klasičnoj provokaciji.

„Snežič je zakupio najmanje dva plakatna prostora u neposrednoj blizini sjedišta Finansijske uprave (FURS) uz Šmartinsku cestu u Ljubljani. Po lijepom vremenu vjerovatno se lako mogu vidjeti iz neke od kancelarija u FURS-u. Jasno je da se radi o otvorenoj sprdnji instituciji zaduženoj za naplatu poreza“, navodi portal necenzururano.si.

Ovaj medij navodi i kako je Snežič jedan od najvećih poreskih dužnika u zemlji, te da zvanično ima platu od samo 300 evra, što ga ne sprečava da gradi luksuzne vile.

Snežič za CAPITAL ocjenjuje da je riječ o zlonamjernim tvrdnjama slovenačkih medija.

Kaže da  svoje bilborde po Sloveniji ima nekoliko godina unazad, a neki od njih su, potvrđuje, i u blizu Finansijske uprave.

On tvrdi da je formiranjem nove slovenačke Vlade porez u ovoj zemlji porastao za 100 odsto.

„Zato ja pozivam slovenačke biznismene da otvore firme u Republici Srpskoj. U Sloveniji je porez na dobit 19 odsto u Srpskoj 10. U Sloveniji kada vlasnik iz firme uplati dobit na svoj račun mora platit jos 25 odsto poreza. Od zarađenog novca, država ti uzme skoro pola. U Srpskoj toga nema“, kaže Snežič.

Dodaje kako je za tamošnje privrednike situacija povoljnija i po pitanju minimalne plate i doprinosa zbog čega je, po njegovoj tvrdnji najmanje 300 firmi iz ove zemlje došlo u BiH.

„Neke od firmi Slovenaca koje sam ja uputio u Banja Luku imaju čak po milion evra dobiti. Znači samo od jedne firme koju sam uputio Srpska je dobila 100.000 evra“, izračunao je Snežič.

Foto: Agencije/Rok Snežič

Inače, Snežič pune dvije godine ne može da uđe u BiH, jer je u evidenciji granične policije označen kao osoba čije je prisustvo prijetnja javnom poretku i sigurnosti BiH.

On smatra kako najveće zasluge za to ima direktor Obavještajno – bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić  – Osmica, protiv koga je Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu.

Inače o poslovima Snežiča u Republici Srpskoj CAPITAL je pisao 2020. godine u tekstu “Srpska postala offshore destinacija – Slovenci u Banjaluci otvorili 200 fantomskih firmi”.

Priča je privukla veliku pažnju domaće i strane javnosti, ali i nadležnih organa koji su u njoj vidjeli elemente pojedinih krivičnih djela poput prevare i poreske utaje.

Iako je bio predmet interesovanja istražnih organa, Snežič do sada nije optuživan niti osuđen u BiH.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: necenzurirano.si
Izvor: necenzurirano.si/capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter