Pogledajte spot za novi singl grupe Letu štuke (Video)

Pogledajte spot za novi singl grupe Letu štuke (Video)

Sarajevska rok grupa Letu štuke objavila je spot za novi singl pod nazivom "Supermarket", koji se može pogledati na YouTube servisu.

Režiju spota potpisuje Admir Švrakić, dok je frontmen Dino Šaran opisao ovu numeru kao "poluljubavnu pjesmu o jednom tranzicionom poludruštvu".

"Spot je sniman u Merkatoru u Sarajevu, bilo je odlično, bilo je tu i glumaca i statista, članovi benda takođe glume. Spot ne prati pjesmu doslovno, što smo i htjeli", kazao je Šaran za "Vijesti".

Ovo je drugi singl Letu štuka sa njihovog predstojećeg, četvrtog albuma koji će prema riječima frontmena izaći u septembru. Prethodno sarajevski sastav planira da objavi još dva singla i ekranizuje ih. 

"Biće devet pjesama, deset sa jednim remiksom. Što se zvuka tiče, nemamo neku posebnu formulu. Nemamo neki specifičan zvuk koji se provlači kroz sve albume, jer su naši albumi i sami po sebi stilski razuđeni, nema neke koherentnosti u tom smislu, nego više rasprskavajuće dejstvo imaju, za svačiji ukus", ističe Šaran.

To se da primjetiti i kada se "Supermarket" uporedi sa prethodnim singlom "Bože zdravlja", od kojeg je muzički značajno drugačiji.

"Meni je cilj da ne idemo stalno po nekom šablonu, jer onda to gubi smisao ako je sve na istu foru. Naš metod je stalna promjena, to je ono što bar mene zanima", pojasnio je frontmen.

Na pitanje da li živimo u supermarketu, da li je to u pjesmi metafora za naše društvo, roker odgovara potvrdno.

"Supermarket je tačka sastavljanja svih klasa i nekako se tu najviše i vide te klasne razlike. Imamo i Velikog brata kojeg igram ja, to je taj neki koji odlučuje i daje mjeru stvari. Spot ima malo dublju poruku, socijalnu, iako na prvu izgleda šareno, pjesma je vesela, ali ako se bolje pogleda poruka je tu", naglašava Šaran.

On je međutim kazao da mu ideja za pjesmu nije sinula u lokalnom supermarketu, već za radnim stolom. A kako inače reaguje na nekulturu u supermarketu, kao kada se neko ubaci ispred preko reda?

"Uglavnom iskuliram, bolje i to nego konfrontacija, to je previše bezvezan povod za bilo kakvu agresiju. Mi smo u procesu tranzicije, mnoge bitnije stvari ponašanja u marketima su nam neriješene",  smatra muzičar.

On je kazao da je ideja spota da "na simbolički način predstavi tranzicijski fenomen površnog, konzumentskog načina razmišljanja".

To, objašnjava, ne znači da je takav način razmišljanja zastupljen samo u zemljama u tranziciji.

"Ali u tranzicionim zemljama to je nešto što je relativno novo, a ono što je novo ovdje se vodi kao pozitivno. Neke promjene nisu nužno pozitivne, kao ovaj kapitalizam, koji je u stvari rudnik feudalizam koji je nas našao. U svakom slučaju, nije bolje nego što je bilo u onom sistemu, to je jedino što mogu reći", dodao je Šaran.

Nova pjesma Štuka izašla je na Dan žena, ali frontmen kaže da im to nije bila namjera.

"Ispalo je namjerno, a zapravo je bilo slučajno. Trebalo je da bude objavljen petog, ali smo ostavili još par dana da utegnemo sve kako treba u spotu i ispalo je osmog na kraju. Mada nema neke veze sa 8. martom, ali ni 8. mart nema veze sa onim sa čim bi trebalo. U svakom slučaju, čestitam ga svim vašim koleginicama i čitateljkama", poručio je roker.

VIDEO:


Izvor:Vijesti