Pola miliona kazni u 2023-oj uz pomoć radara: Gužve nisu bitne, bitne su pare za -dvorske porodice-(Video)


Pola miliona kazni u 2023-oj uz pomoć radara: Gužve nisu bitne, bitne su pare za -dvorske porodice-(Video)

Od trećeg januara u Banjaluci počinje sa radom još jedan stacionirani radar, na magistralnom putu kod hotela Banjaluka, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske. Radari su već raspoređeni širom Republike Srpske, a prema zvaničnim podacima tokom ove godine kazne su pljuštale.

Do decembra 2023. godine, mobilnim i stacioniranim radarima, na putevima Republike Srpske, evidentirano je preko 480 hiljada kazni.

Prema podacima MUP-a Republike Srpske ukupno je evidentirano 481 089 prekoračenja brzine. Od ukupnog broja prekršaja 280 637 je počinjeno vozilima sa inostranim registarskim tablicama.

Kontrola poštovanja saobraćajnih propisa nije sporna, kažu vozači, međutim smatraju da je stacioniranih radara ipak previše pa se stvaraju gužve koje opet nisu dobre za bezbjednost saobraćaja.

Zanimljivo je i to što su više od polovine ukupnog broja prekršaja počinili vozači iz inostranstva. Stranci kažu, da na našim putevima uočavaju mnogo više radara nego u svojim zemljama.

Oko stotinu stacioniranih radara širom Srpske, plus mobilne kamere, kažu stručnjaci, a i dalje veliki broj saobraćajnih nesreća dokaz su da ni previše represije neće dati dobar rezultat.

"Represivne mjere, trebalo bi da znaju oni što su nešto učili, da imaju granice. Povećanje ne donosi rezultate, e to je kod nas i nikakve koristi nema", kaže Zdravko Ivić predsjednik Udruženja autoškola u Republici Srpskoj. 

Ivić je i sam dobio kaznu zbog prekoračenja brzine u Karanovcima kod Banjaluke gdje je kažnjeno na hiljade građana. Njegova kazna je na sudu poništena. Kaže da je u pitanju bila, ne kontrola brzine, nego pokušaj uzimanja novca od građana.

"Oni znaju da će sve to izgubiti i ljudi šalju advokate, to smo radili i mi. Advokat je sve to završio ali je uzeo od države 300 maraka. Umjesto da su vratili pare narodu i to zatvorili", kaže Ivić. 

Narodni poslanik iz Gradiške Radislav Dončić upozorava da u mjestu Nova Topola radar podešen na ograničenje od 30 kilometara na čas pa je evidentirao i preko 500 kazni dnevno. To je, kako navodi, previše nisko pa postavlja pitanje šta je cilj ovakvog ograničenja?

"Trebaju postojati radari i kontrole ima to svoje prednosti ali ne ovoliko radara imam osjećaj da ovdje neko to radi isključivo radi novca i ne radi bezbjednosti saobraćaja", kaže Dončić. 

Brojni građani su u proteklom periodu upozoravali i da prije stacioniranog radara nema jasno vidljivo obavještenje. Međutim iz Puteva Republike Srpske nam je saopšteno da su komisije za postavljanje signalizacije uglavnom postavile obavještenja da vozač nailazi na radarsku kontrolu. Navode i da postavljanje ovog znaka prije saobraćajne kamere nije zakonska obaveza.

 

Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter