Policijska akcija -Pustinjsko svjetlo- Kako je -pao- Edin Gačanin Tito: Uhapšen na području Dubaija (Foto/Video)


Policijska akcija -Pustinjsko svjetlo- Kako je -pao- Edin Gačanin Tito: Uhapšen na području Dubaija (Foto/Video)

Edin Gačanin Tito uhapšen je u velikoj policijskoj akciji „Pustinjsko svjetlo“ na području Dubaija.

Sa njim je uhapšen još jedan muškarac, a privedeni su zbog sumnje da su umiješani u veliku međunarodnu trgovinu drogom.

Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) biće upućen zahtjev za izručenje obojice osumnjičenih.

Gačanin godinama živi u Dubaiju, a prema sumnjama istražioca, odatle kontroliše trgovinu kokainom.

Hapšenja su dio međunarodne operacije koju koordiniše Europol, a pored Holandije, uključene su i policijske i pravosudne službe iz Španije, Francuske, Belgije, UAE i Sjedinjenih Država.

Prilikom hapšenja, istražne službe su intenzivno i uspješno sarađivale sa policijskim snagama Dubaija i sa oficirima za vezu uključenih zemalja stacioniranih u UAE.

U Holandiji, Nacionalna jedinica  i odjel kriminalističke istrage Eenheid Roterdam provode krivičnu istragu.

Mediji u Bosni i Hercegovini su prije nekoliko godina pisali o Gačaninu kao vođi narko kartela Tito i Dino.

Portal žurnal.info je uobjavio i kako je Gačanin novcem koji je zarađen prodajem narkotika, peko posrednika donirao opremu za Specijalnu jedinicu Federalne uprave policije.

FOTO: Europol

Drugi uhapšeni je muškarac holandske i marokanske nacionalnosti.

Državno tužilaštvo Roterdama ga sumnjiči zbog uvoza hiljada kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine, učešća u kriminalnoj organizaciji, pranja velikih količina novca, službene korupcije i posjedovanja vatrenog oružja.

Istraga o njemu počela je dešifrovanim porukama sa Skaj aplikacije.

Riječ je o teškim krivičnim djelima koja ukazuju na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antverpen i Roterdam.

Foto naslovna: Europol
Izvor: gerila.info

Uhapšen Edin Gačanin Tito: Europol saopćio da je Dubaiju uhapšen narko boss iz Bosne i Hercegovine, umiješan u krijumčarenje preko 30 tona kokaina!

Narko boss Edin Gačanin Tito uhapšen je u Dubaiju, saznaje Istraga iz više međunarodnih policijskih agencija. Europol i nizozemska policija jutros su saopćili da je provedena velika međunarodna policijska akcija protiv super kartela. Četrdesetogodišnji bh. državljanin uhapšen je u Dubaiju u okviru velike međunarodne policijske akcije usmjerene protiv krijumčara kokaina. EUROPOL je saopćio da je tokom ove istrage uhapšeno ukupno 49 osumnjičenika. Njih su evropske policije i američka DEA označile “visokim metama” koje su formirale super kartel formirali ono što je poznato kao ‘super kartel’ koji je kontrolirao oko jedne trećine trgovine kokainom u Europi.

Kako saznaje Istraga, u pitanju je Edin Gačanin Tito. Nizozemska policija je saopćila da je u Dubaiju uhapšen Nizozemas koji ima četrdeset godina te da isti posjeduje i bh- državljanstvo. Upravo to odgovara opisu Edina Gačanina Tita. On je rođen 1982. godine u Sarajevu, a posjeduje državljanstvo BiH i Nizozemske. Gačanin godinama živi u Dubaiju odakle kontrolira trgovinu kokainom.

Foto: Edin Gačanin

“Ova hapšenja su vrhunac paralelnih istraga koje se vode u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima uz potporu Europola. OVa kriminalna mreža uključena je u krijumčarenje droge velikih razmjera i pranje novca”, saopćeno je iz EUROPOL-a.

 

“Opseg uvoza kokaina u Europu pod kontrolom i zapovjedništvom osumnjičenih bio je ogroman, a policija je tokom istrage zaplijenila preko 30 tona droge, saopćeno je iz EUROPOL-a.

Istovremeno, holandska policija je saopćila da su u Dubaiju uhapšene dvije osobe, a da je među njima jedan Nizozemac koji je, također, državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega je također pokrenuta istraga na temelju presretnutih Sky poruka. Kazneni predmet protiv njega vode tužitelji Državnog tužiteljstva.

Muškarac nije osumnjičen samo za uvoz velikih pošiljki kokaina. Sumnjiči ga se i za (pri)premu uvoza gotovo 8000 kilograma sirovina za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju droge dolazile su preko luke Antwerpen, a krajnje odredište je bila tvrtka u Nizozemskoj.

Vjeruje se da je osumnjičenik imao važnu vodeću ulogu u uvozu zabranjene robe. Riječ je, među ostalim, o pošiljci od oko 1800 kilograma kokaina koja je 2020. uvezena preko luke Hamburg s odredištem u Nizozemsku.

Zbog Sky chatova sumnja se i da je muškarac kao organizator, posrednik i financijer sudjelovao u uvozu 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južna Afrika) u Rotterdam, navedeno je u saopćenju nizozemske policije.

Piše: Avdo Avdić
Video: EUROPOL
Izvor: istraga.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter