Politički lideri u BiH -ekonomske ubice naroda-: EBRD-ovih 300 miliona KM na čekanju zbog blokade vlasti

Politički lideri u BiH -ekonomske ubice naroda-: EBRD-ovih 300 miliona KM na čekanju zbog blokade vlasti

Zbog nezasjedanja Parlamenta, u zastoju je veliki dio od 300 miliona eura odobrenih od EBRD-a za BiH, samo za ovu godinu. Iz te su institucije pozvali vlasti da što prije počnu sa realizacijom projekata, poput izgradnje Koridora Vc. I predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvizdić, pozvao je na hitnu ratifikaciju međunarodnih kreditnih sporazuma o financiranju značajnih infrastrukturnih i drugih projekata u zemlji.

Počekom maja, na Skupštini EBRD-a u Sarajevu, potpisan je Ugovor o financiranju izgradnje obilaznice oko Doboja, dijela Koridora Vc. Vrijednost: 210 miliona eura. Vijeće ministara, isti dan, je na telefonskoj sjednici dalo zeleno svjetlo. Sedam mjeseci kasnije, novac još nije iskorišten jer Ugovor nije ratificirao državni Parlament. Zbog nezasjedanja državnih zastupnika na čekanju je više od milijardu eura projekata.

"Nema nikakvog razloga da ne održimo sjednicu Parlamentarne skupštine i ne usvojimo financijske sporazume. To možemo raditi za pet minuta", kazao je Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća minisara BiH.

EBRD je do sada u BiH investirao 2,5 milijarde eura. Trenutno su aktivna 73 projekta. Međutim, iskorišten je tek dio od ovogodišnjih odobrenih 300 miliona eura. U EBRD-u očekuju da se odobreni projekti konačno počnu implementirati.

"Prvo, građani BiH plaćaju akcize na gorivo i taj novac se troši na izgradnju Koridora VC. Mi gledamo da oblikujemo ovaj najznačajniji projekat na način da se građani konačno mogu voziti ovom autocestom", rekla je Zsuzsanna Hartigai, direktorica EBRD-a za Zapadni Balkan.

Više od polovice kredita, koje su uzele vlasti naše zemlje, odnosi se na infrastrukturne projekte, ali rezultati na terenu nisu srazmjerni odobrenim iznosima.

Zbog nesposobnosti povlačenja odobrenih kreditnih sredstava, bih plaća penale. Od 1998. godine do danas taj iznos je dosegnuo 56 miliona maraka. Najviše penala je plaćeno 2011. i 2018. godine, i to po više od 6 miliona maraka.

Prema službenim podacima, najviše novčanih kazni, to jeste penala, platile su Autoceste FBiH, više od tri miliona maraka. Slijede Elektroprivrede BiH i HZHB, sa po dva miliona.

Izvor: N1

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks