Poskupljuje gas u Srpskoj - S kim je i šta dogovarao Milorad Dodik?!


Poskupljuje gas u Srpskoj - S kim je i šta dogovarao Milorad Dodik?!

Cijena gasa koji Republika Srpska kupuje od ruskog Gasproma, povećana je od aprila za oko 15 odsto. I dok građani širom Srpske kupuju gas po ovoj cijeni, u Istočnom Sarajevu ovaj energent plaćaju 22 odsto skuplje, jer gas kupuju iz Federacije BiH, a ne iz Republike Srpske. 

Poskupljenje naftnih derivata za sobom je povuklo i cijene gasa koje su u Srpskoj više za oko 15 odsto. Međutim građani iz Istočnog Sarajeva ovaj energent plaćaju skuplje za čak 22 odsto, jer koriste gas preduzeća Energoinvest  iz Federacije BiH, koje je od isporučioca Gasproma dobilo ponudu u kojoj je gas od aprila znatno skuplji, a za šta je Vlada Federacije dala saglasnost.

Gas-RES Banjaluka ne može prodavati gas u Sarajevu jer je Uredbom o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede u Federaciji to pravo dato je samo Energoinvestu. Zbog toga građani ispaštaju. 

Predsjednik Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija priznaje da je cijena gasa najveća do sada. Iako samo Srpska mjesečno troši oko četiri miliona kubika gasa, Tegeltija ističe da BiH nije veliki potrošač gasa i da se se to nadoknađuje električnom energijom koja je, po njemu, jako prihvatljiva. 

„Što se tiče cijene gasa, ona je objektivno prešla sve istorijske maksimume. Mi imamo sporazum sa Rusijom, imamo još uvijek mnogo bolje cijene, nego što bilo ko ima i ja se nadam da ćemo mi uspjeti pregovarati za sezonu za jesen i zimu, jer građani Sarajeva zavise mnogo od toga, jer promjene cijena gasa će značajno vjerovatno uticati na promjenu cijene grijanja“, ističe Tegeltija.

O cijeni gasa raspravljalo se i krajem prethodne godine, kada se pojavila informacija da je Dodik ugovorio manju cijenu gasa za Republiku Srpsku do 31. maja ove godine. Sudeći po ovom poskupljenju, upitno je šta je Dodik ugovorio i sa kim. Ekonomisti ističu da postoji jasna formula za izračunavanje cijene. 

„Ne znam šta je on to imao da dogovara, Gasprom određuje cenu i zna se kakva je formula kojom se izračunava cena plina, na osnovu tri naftna derivata i njihove cene, znači formula postoji, prethodnih devet meseci i po tome se izračunava cena plina i Gasprom rekao od prvog 21,7 vam je skuplje“, kaže ekonomista Svetlana Cenić.

Pored svakodnevnih poskupljenja osnovnih namirnica, nova cijena ovog energenta, po običaju, pogodiće one koji i tako ne znaju kako da obezbijede osnovno, dok one sa dubljim džepom ni ovo poskupljenje neće mnogo uznemiriti. 

 

Pripremila: Danka Cvijić
Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter