Poslušajte Lizalo, novu pjesmu Elvira Lakovića Lake (Video)

Poslušajte Lizalo, novu pjesmu Elvira Lakovića Lake (Video)

Bosansko-hercegovački muzičar Elvir Laković Laka i njegova sestra Mirela Laković Lela, za fanove su pripremili novu pjesmu pod nazivom “Lizalo”, a njena premijera zakazana je za danas u podne, kada će moći da se posluša na stanici Radio Sarajevo.

Ni ovoga puta Laković tandem nije iznevjerio publiku, pa su ponovo uz pjesmu snimili i prigodan spot koji će premijerno biti prikazan na BH televiziji u emisiji Konačno petak.

O novoj pjesmi i spotu, ali i trenutno aktuelnoj temi - Evroviziji na kojoj su i sami 2008. godine predstavljali Bosnu i Hercegovinu sa numerom “Pokušaj”, za “Vijesti” je pričao Laka.

“Mi smo navikli da svaka nova pjesma koju radimo bude različita, kao i spot. Ovo je ipak 'stara' pjesma koju nismo mogli ranije da razriješimo, pa smo joj se sada posvetili na insistiranje sestre, Lele, jer se njoj svidjela i tek sada smo je izbacili”, priznaje Laka.

“Takođe u spotu smo pripremili nešto novo, ali najbolje je da se sve vidi i čuje, pa da svako sam ocijeni. Uglavnom, sve je drugačije”, poručuje muzičar.

Što se tiče žanra, kaže, da je u tom dijelu ipak ostao dosljedan.

“Ostao sam u istom stilu. Još nismo počeli da ubacujemo  harmoniku , jer to izgleda najbolje prolazi. Ja se uvijek držim tog svog talenta i on mi govori kako i šta da radim. Ne mogu da izmišljam nešto”, pojasnio je on.

“Pošto se držim umjetničkog izražaja ne mogu da pravim nešto što svi očekuju, jer se u tom slučaju, kada je sve već viđeno, ništa i ne desi. Tako da se svima koji su je slušali i gledali spot dopala pjesma, a meni tek nakon nekoliko gledanja, jer ja kad sve to radim treba vremena da se slegne. Ogroman je proces”, zaključuje on i ponavlja rečenicu koja je karakteristična za njega kada se priča o novoj numeri.

“Ja sam ovaj proces već otpustio i već sam na novom projektu”, kaže Laka i dodaje da pjesma “Lizalo” sada treba da se bori sama i “krči sebi put”.

Iako je premijera pjesme zakazana na radiju, a spota na televiziji, Laka kaže da nisu u potpunosti isključili moć Interneta.

“Svaki radio ima svoju Internet stranicu, pa će ova numera biti objavljena na njoj. Moramo se držati tokova, u budućnosti će možda postojati neki čip u glavi, pa ćemo u glavama gledati spotove. Ne možemo mimo svijeta”, zaključuje Laka, kojem je draže da pjesma ima više pregleda na Youtubeu, nego da se “vrti” na radio- stanicama.

“Ne znam ni ja kako se ovo sada plaća, pa nemam puno pregleda. Sad ima svašta, platiš, pa valjda u Kini sjede ljudi i klikaju”, odgovara u svom stilu muzičar, koji kaže da u prilog emitovanja na radiju ide to što sada bolje funkcioniše poštovanje autorskih prava.

“Imamo mi sada Udruženje za zaštitu autorskih prava i to je kod nas profunkcionisalo, pa je dobro da se vrti svugdje”, kaže on.

Kao jedan od najpamtljivijih predstavnika BiH na Eurosongu, Laka je prokomentarisao to što njegova zemlja, koja je u posljednjih pet godina imala predstavnika samo 2016, ne učestvuje ni ove godine.

“Nije takva odluka, već se nema sredstava. Ovo je jedna vrlo primitivna i siromašna zemlja, tako da ne znam da li će ikada i biti predstavnika. Takođe su rekli i da ko hoće da ide na Eurosong mora sam da plati, jer Javni servis nema novca, tako da... Lijepo bi bilo da imamo predstavnika, to je promocija za zemlju, ali eto ako nema...”, ispričao je Laka koji je iskoristio priliku i da se raspita ko će predstavljati Crnu Goru.

Nakon što je dobio objašnjenje da će se Montevizija održati 17. februara, obećao je da će ispratiti tu manifestaciju, a ujedno je dao i svoje mišljenje o tome da li predstavnika treba da bira stručni žiri ili publika.

“Pa vidite kako se glasa na Evroviziji, ne znam da li je moguće za neku malu zemlju da pobijedi. Mislim da, što se tiče publike, uglavnom glasaju mladi ljudi, ostali rade i nemaju kad da dignu glave, pa samo djeca glasaju. Mislim da treba stručni žiri da bira...”, kaže muzičar i dodaje da nije u potpunosti siguran da je to pravi odgovor.

Za autora spota je odmah znao da je “čovjek za njega”

Muzičar, nije želio da otkrije unaprijed previše o spotu, ali se pohvalio da je za snimanje bio zadužen već provjeren tim.

“Već treći put smo radili sa našim Edvinom Kalićem, fotografom iz Sarajeva. Prije tri godine sam vidio kako radi spotove i odmah sam znao da je to čovjek za mene. I nisam pogriješio, svaki put smo napravili nešto bolje i drugačije, jer uvijek naučimo na greškama, pa je tako bilo i ovoga puta. To je beskonačan proces stvaranja”, smatra Laka.

Na pitanje da li se u tom slučaju može računati da je Kalić postao stalni član sastava pored njega i Lele, muzičar odgovara potvrdno.

“Pa da. Možete pogledati i njegove fotografije, stvarno su svjetske. U spotu imamo još dvije prijateljice, ali vidjećete to danas. Spot smo snimali kod Edvina u studiju, a drugi dio u Sarajevu na više lokacija”, nagovijestio je on.

VIDEO:


Izvor: Vijesti