Potvrđeno za Sport1: Da li će BiH biti suspendovana iz baraža za Euro 2020. godine?

Potvrđeno za Sport1: Da li će BiH biti suspendovana iz baraža za Euro 2020. godine?

BiH bi utakmice baraža trebala igrati na Bilinom polju.
U medijima u Bosni i Hercegovini se pojavila informacija da bi zbog previranja u FS Republike Srpske, reprezentacija Bosne i Hercegovine mogla biti suspendovana iz baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Vijest je to koja je pobudila mnogo pažnje, ali i zebnje među svima kojima je bh. fudbal na srcu. Ipak, kao što to i obično biva, radi se o informaciji koja nije utemeljena u aktima krovnih fudbalskih organizacija UEFA i FIFA. Tačno je da UEFA i FIFA ne dozvoljavaju uplitanje politike u sport i po tom pitanju su rigorozni i kažnjavaju nacionalne saveze, bez ikakvih ustezanja.

FS RS je kao udruženi član dužan poštovati pravne akte, statute i direktive krovne kuće, kao i UEFA-e i FIFA-e. Sve što se uradi unutar jedne kuće, a ovdje se radi i o entitetskom savezu, mora biti usklađeno sa propisima državnog Saveza, a prema Statutu krovnog Saveza i statuta UEFA i FIFA.

Kako nam je potvrđeno iz povjerljivih izvora, UEFA niti jednim gestom nije pokazala interes za uplitanje u ovaj slučaj, niti isti smatra nekim uplitanjem politike, a FS RS je kao i svaka institucija u BiH dužna da se ponaša u skladu sa zakonima, na nivou entiteta odnosno države. Ne treba napominjati da UEFA pomno prati sva dešavanja u svojim članicama, pa tako i u bh. savezu.

Suma sumarum, baraža će biti, a Zmajevi će na Bilinom polju pokušati izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine i to nije ni pod kakvim znakom pitanja.

Izvor: https://sport1.oslobodjenje.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks