Potvrđeno: Specijalizirao za hirurga tezgareći po Njemačkoj

Potvrđeno: Specijalizirao za hirurga tezgareći po Njemačkoj

Izvor iz bolnice u Njemačkoj potvrdio za CAPITAL kako je doktor umjesto na specijalizaciji u Beogradu bio kod njih zaposlen kao asistent doktora. Nadležni organi u Srpskoj za dva mjeseca nisu uradili ništa kako bi se ovaj slučaj rasvijetlio.

Dok je bio u Njemačkoj, Stanka Baću u Beogradu pokrivao prijatelj
 
Doktor Stanko Baćo, hirurg prijedorske bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ definitivno je umjesto na specijalizaciji u Beogradu bio zaposlen u bolnici u Njemačkoj, čime se ogriješio o brojne zakone i pravila. Tu informaciju je za portal CAPITAL pod uslovom anonimnosti potvrdio visoki izvor iz bolnice u Majenu, u blizini Koblenca gdje se doktor zaposlio 2013. godine i tu boravio sve do jula naredne godine, da bi se nakon toga vratio u Beograd, pretvarajući se kako je na specijalizaciji bio cijelo vrijeme.

„Kod nas je bio angažovan od 11. marta 2013. do 31. jula 2014. godine, i bio je pomoćnik doktora hirurga Martina Volfa. U početku je bio raspoređen na odjel opšte hirurgije, a kasnije je bio nadležan za preoperativnu pripremu i postoperativnu njegu pacijenata“, kaže naš izvor. On dodaje da je Baćo uglavnom asistirao, ali i da je izveo i nekoliko manjih hirurških intervencija pod nadzorom stručnjaka. „Nakon nekoliko sedmica počeo je raditi u hirurškoj dežurnoj službi. Velika prednost mu je bila što je Njemački jezik govorio skoro perfektno“, ispričao nam je izvor iz njemačke bolnice.

Podsjećamo, bolnica u Prijedoru je Stanka Baću poslala na specijalizaciju u Beograd i debelo plaćala njegove troškove usavršavanja. Ipak, kako se ispostavilo mladom doktoru cilj nije bila srpska prestonica. Iskoristio je dobro poznavanje Njemačkog jezika i zaposlio se u gradiću Majenu, gdje je paralelno primao dvije plate.

Sve to je i sam Baćo priznao, a što je portal CAPITAL objavio u tekstu „Prevarama do diplome: Hirurg specijalizaciju u Srbiji završio tezgareći u Njemačkoj“, koji možete pročitati OVDJE. Međutim, i pored brojnih dokaza i priznanja koje smo objelodanili, nadležni u Srpskoj nisu uradili gotovo ništa kako bi se ovaj slučaj do kraja rasvijetlio. Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru je formiralo predmet protiv Baće, ali rezultata za sada nemaju. „Na navedenom predmetu se radi u skladu sa dinamikom i planom rješavanja predmeta u Okružnom javnom tužilaštvu. Takođe imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju ne može se precizirati kada će biti donešena tužilačka odluka“, poručili su nam oni.

Prijedorska bolnica je na Baćinu specijalizaciju potrošila na desetine hiljada maraka. Ipak, uprava na čelu sa direktorom Mirkom Soviljem, od početka „pere ruke“ pravdajući se činjenicom da je njegova diploma legalna, sa čime pokušavaju da sa sebe skinu odgovornost. Jedan od mogućih motiva je i mito, o kojem je Baćo otvoreno pričao, a što smo takođe objavili u tekstu „Policija istražuje “hirurga” iz Prijedora, direktor bolnice nezainteresovan“.

Takođe novi dokazi do kojih smo došli ukazuju na to da su i ostali Baćini nadređeni možda ipak imali uvid gdje se nalazi. „Da li bi smeo da kažem Tihom da idem na na npr. tri meseca. Da li bi me pokrio?“, stoji u jednoj poruci iz maja 2013. godine. „Tihi“ je inače jedan od nadimaka doktora Tihomira Čoprke, načelnika Odjela hirurgije u prijedorskoj bolnici koji je Baćin dugogodišnji nadređeni. On nije bio raspoložen za razgovor pa je naša pitanja o njegovoj ulozi u svemu, izignorisao.

U našem posjedu je i Baćina e-mail poruka koja dosta toga otkriva kada je u pitanju pokrivanje njegovog odsustva sa specijalizacije u Beogradu. Kako se iz nje vidi, najveći dio posla mu je obavljao prijatelj Vladan.

Baćo je imao obavezu prijedorskoj bolnici slati i potvrde za odvojen život. Na osnovu njih je dobijao određenu naknadu, a služile su ujedno kao svojevrsna kontrola da li je tamo gdje bi trebao da bude. Potpisivao ih je mentor sa odjela na kojem je bio u zavisnosti od programa, ali kako je od njega bio udaljen nekoliko stotina kilometara, našao se u velikom problemu. Kada su te naknade ukinute, bukvalno mu je „svanulo“.

U poruci iz maja 2013. godine, dakle kada je već „pustio korjene“ u Njemačkoj on piše: „Samo da mi je pregurati do kraja juna i da ukinu taj odvojeni život. Tek sada će biti sumnjivo, pošto sada neću slati potvrde, sad ih više nemam“

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske mjesecima ćute o ovoj pojavi. Ministar Alen Šeranić nam je još početkom mjeseca obećao izaći u susret. Uputio nas je na svoju službu za odnose s javnošću, od koje još čekamo njegov komentar na sve što se dešava u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ministarstvu je pisao i „Transparency International BiH“ iz kojeg su tražili da se ispitaju medijski navodi. Lopticu su prebacili na istražne organe. „Provjera validnosti diplome o stečenom stručnom nazivu specijaliste opšte hirurgije je u nadležnosti ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno okružnog javnog tužilaštva“, stoji u njihovom odgovoru.

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks