Poznati svi kandidati za nove ministre BiH

Poznati svi kandidati za nove ministre BiH

Sastav novog Savjeta ministara BiH gotovo je potpuno poznat, a uglavnom se radi o dobro znanim političkim imenima, među kojima ima i kontroverznih.

U BiH je posebno pod lupom javnosti ministar spoljnih poslova, a u ovom trenutku najozbiljniji kandidat za to je Bisera Turković, kadar SDA, koja se trenutno nalazi na poziciji ambasadorke BiH u Kataru.

Mada se u SDA kao kandidati za ovu funkciju i dalje pominju Denis Zvizdić i Adil Osmanović, saznajemo da je Turkovićeva ubjedljivi favorit zahvaljujući ogromnoj podršci koju ima od Sebije Izetbegović, supruge lidera stranke Bakira Izetbegovića.

Turkovićeva je stari bošnjački diplomatski kadar, a u Republici Srpskoj nije omiljena zbog nekoliko poteza.

Kako smo pisali, Turkovićeva je početkom ove godine spriječila KUD „Bosiljak“ iz Dervente da nastupi na međunarodnom festivalu u Kataru tako što ih je ucijenila da tamo nastupe za 1. mart, tzv. Dan nezavisnosti BiH, koji se u Srpskoj ne priznaje niti praznuje. Kada ju je „Bosiljak“ odbio, vršila je pritisak na organizatora koji je potom gostima iz Srpske ponudio dolazak samo kao turistima, bez prava na takmičenje, što su oni, naravno, odbili.

– Turkovićeva je poznata po tome što je svake godine, mimo instrukcije Predsjedništva BiH, gdje god je bila ambasador, obilježavala tzv. Dan držanosti, Dan nezavisnosti BiH i godišnjicu „genocida“ u Srebrenici – podsjećaju naši sagovornici iz diplomatije BiH.

Novo ime u Savjetu ministara, ali ne i u političkim vodama, biće Ankica Gudeljević, koju HDZ želi da kandiduje za ministarku civilnih poslova BiH. Dolaskom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, Gudeljevićeva, kao kadar Dragana Čovića, opozvana je s mjesta ambasadorke BiH u Njemačkoj.

Prije toga Gudeljevićeva je radila kao savjetnica zamjenika ministra inostranih poslova BiH. Tu joj je utvrđen sukob interesa, jer je njen suprug istovremeno bio direktor JP „Luka Brčko“. Kažnjena je obustavom 10 odsto neto plate za 3 mjeseca, a za minimalnu sankciju Komisija se odlučila jer je u toku postupka njen suprug podnio ostavku.

Međutim, ministri iz FBiH još zvanično nisu predloženi predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji, jer saznajemo da će stranke iz tog entiteta tek u petak sjesti za isti sto. Nakon što svi ministri budu predloženi slijedi njihova provjera od strane SIPA, a potom imenovanje u Predstavničkom domu BiH.

Zanimljivo ime je i budući ministar transporta i komunikacija BiH iz RS Vojin Mitrović, kadar SNSD iz Bijeljine. Mitrović je milioner i jedan od najpoznatijih stranačkih preletača u RS, jer je prešao put od SNSD u NDP i nazad, mnogo prije nego što se i sam NDP utopio u vlast.

Baš u vrijeme kada je očekivao da bude kandidovan za ministra, Mitrović je podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke i potpredsjednika svoje partije SNSD Igora Radojičića, jer mu ovaj nije dao dozvolu za gradnju benzinske pumpe iz razloga što je zemljište koje je pikirao i dalje predmet sudskog spora. Istina, tužbu nije podnio Mitrović lično nego firma „Oktan promet“, vrijedna 10 miliona KM, koja se vodi kao vlasništvo njegove supruge. Mitrović je u imovinskom kartonu naveo da je njegova lična imovina vrijedna 4,1 milion maraka.

Međutim, od kadrova iz RS, pod najvećim kritikama našao se predsjedavajući Zoran Tegeltija, koji je i sam priznao da iza sebe ima presudu Osnovnog suda u Banjaluci na uslovnu kaznu zatvora od 5 mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi.

U međuvrenenu, juče je kompletiran tim ministara iz RS, nakon što je DNS predložio Draška Aćimovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Aćimović je nekada bio član SDP BiH, ali je za Srpskainfo rekao da ih je u međuvremenu napustio „zbog njihove politike prema Republici Srpskoj“.

– Lider SNSD Milorad Dodik je ponudio Marku Paviću da bira mjesto ministra iz reda „ostalih“ ili poziciju zamjenika ministra civilnih poslova BiH, koji je Srbin. Za tu poziciju je kandidat bio Pavićev zamjenik u partiji Dragutin Rodić. Međutim, Pavić je ipak izabrao ministra, što znači da će mjesto zamjenika ministra civilnih poslova da popuni Ujedinjena Srpska, odnosno Siniša Ilić – tvrdi izvor Srpskainfo.

Zamjenik  ministra bezbjednosti BiH biće socijalista, vjerovatno Vladimir Mijatović iz Zvornika. Zamjenik ministra odbrane BiH je povratnik na tu funkciju – Mirko Okolić iz Doboja, nekadašnji kadar SDS, a sada dio „Obrenove grupe“ u SNSD. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa biće Staša Košarac.

Najizgledniji ministri
Finansije i trezor – Vjekoslav Bevanda HDZ
Pravda – Josip Grubeša, HDZ
Civilni poslovi – Ankica Gudeljević, HDZ
Spoljni poslovi – Bisera Turković, SDA
Bezbjednost – Fahrudin Radončić, SBB
Odbrana – Sifet Podžić, DF
Spoljna trgovina i ekonomski odnosi – Staša Košarac, SNSD
Transport i komunikacije – Vojin Mitrović, SNSD
Ljudska prava i izbjeglice – Draško Aćimović, DNS

Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks