-Pozovi prijatelja- Odbrana Aleksandra Džombića traži da se saslušaju Dodik, Višković i Cvijanović


-Pozovi prijatelja- Odbrana Aleksandra Džombića traži da se saslušaju Dodik, Višković i Cvijanović

Odbrana Aleksandra Džombića, bivšeg predsjednika Vlade RS, kojem se sudi za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja,najavila je danas da će kao svjedoke pozvati najviše zvaničnike Republike Srpske, a među njima Milorada Dodika, Željku Cvijanović i Radovana Viškovića.

Ovo je danas pred Sudskim vijećem Okružnog suda u Banjaluci izjavio Zoran Bubić, Džombićev branilac, gdje je predložio materijalne dokaze kao i spisak od 16 svjedoka, koji bi takođe trebalo da budu saslušani.

Na tom spisku, uz pomenuti trojac, nalazi se imena aktuelnog, ali i bivšeg ministra energetike Petar Đokić i Željko Kovačević, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, stečajni upravnici i direktori Alumine i Energolinije, kao i zaposlenici Investiciono-razvojne banke RS.

Prema Bubićevim riječima, riječ je o osoboma koje bi trebalo da posvjedoče o okolnostima u vezi davanja kredita kompaniji Energolinija iz Zvornika od 19,4 miliona KM, kao i povezanosti te kompanije sa Aluminom, ali i o kasnijim transakcijama i odnosima između pomenutih kompanija i Vlade RS.

Odbrana je takođe, predložila i veliki broj materijalnih dokaza, među kojima su dopisi i ugovori između pomenutih preduzeća, Investiciono-razvojne banke, Vlade RS, kao i sa Evropskom-investicionim bankom, a zatraženo je i da Okružni sud naredi ekonomsko vještačenja u vezi sa kreditom.

Prethodno je tokom današnjeg ročišta završeno isaslušanje i posljednjeg svjedoka optužnice, vještaka mašinske struke Cvije Šmanje, a koji je za potrebe Republičkog javnog tužilaštva RS vršio vještačenje investicije (rekonstrukcija kotla i promjena energenta ), za koji je Energolinija dobila kredit.

Šmanja je rekao da je zajedno sa još dvoje vještaka, od kojih je jedan ekonomske, a jedan mašinske struke išao dva puta u Zvornik da na licu mjesta pergleda pomenuto postrojenje, kao i da su dobili obilnu dokumentaiju,ali u elektronskoj verziji, te da nisu utvrđivali vjerodostojnost tih dokumenata.

„Jako je bilo teško procijenjivati vrijednost radova jer nije bilo uporednih podataka. Ovo je prvi takav kotao kod nas da je rađen, pa nismo imali sve informacije. Prilikom obilaska postrojenja i kotla broj 4 koji smo vještačili, dobili smo informaciju da su oni isto vršili rekonstrukciju kotla broj 3, te da imaju sve dokumente o toj investiciji. Mi smo tražili da nam dostave i te dokumente, da bi mogli da uporedimo, ali nam to nikada nisu dostavili, izjavio je Šmanja.

Na brojna pitanja tužioca kada je riječ o finansiranju rekonstrukcije kotla, kao i da li je novac namjenski potrošen, Šmanja je govorio da nije kompetentan da odgovori na ta pitanja jer on nije vještak ekonomske, već mašinske struke.

Ipak, kako je navedeno u nalazu vještačenja, iznos fiktivnih faktura je veći od 2 miliona maraka.

Isto tako, Šmanja dodaje, da je prema procjeni koju su oni napravili, za porebe rekonstrukcije kotla potrošeno je oko 13,5 miliona maraka, ali da postoji mogućnost i da je sada uvećana cijena tog kotla.

„To je vrlo kompleksan posao, pa mpostoji mogućnost uvećanja i da je vrijetnost kotla može biti mnogo veća od ulagajna. To se može posebno sada vidjeti kada su skočile cijene energenata“, dodao je Šmanja, ali uz napomenu i da su vještačenja određivali prema cijenama repromaterijala, kao i rada koji su bili u tom trenutku, dakle 2012.godine.

Dodaje i da je bilo tzv „naduvavanja“ cijena pojedinih dijelova.

Ako pogledamo naprimjer šarafe, to jeste zavrtnje i koliko oni koštaju, oni su bili skuplje plaćani možda čak i 10-20 puta. I tako dalje. Nije bilo nekih realnih cijena. Koristili smo precizne formule za izračunavanje tih dijelova. Na primjer, cijena čelika u tom trenutku je bila stabilna“, dodao je Šmanja.

Tokom saslušanja svjedoka od strane odbrane, Šmanja je rekao da se on ne nalazi na listi licenciranih vještaka u Republici Srpskoj, ali i da ne zna da li se na listi licenciranih ustanova nalazi Republički zavod za sudska vještačenja u Novom Sudu, u kojem je on zaposlen.

Saslušavanjem Šmanje završeno je izvođenje dokaza Tužilaštva.

Republičko javno tužilaštvo RS-a optužnicom tereti Aleksandra Džombića da je izvršio krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, zbog kredita od 19,4 miliona konvertibilnih maraka (KM ) koji je preko Investiciono razvojne banke RS-a odobren zvorničkoj firmi “Energolinija”.

Suđenje Džombiću nastavlja se 17.oktobra.

Piše: Đorđe Vujatović
Foto naslovna: BIRN BiH
Izvor: gerila.info/detektor.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter