-Pravda za Davida- 502. dan: -Zlikovci i ubice čeka vas paklena jesen i dvije Davidove dunje - Istina i Pravda- (Video)

-Pravda za Davida- 502. dan: -Zlikovci i ubice čeka  vas paklena jesen i dvije Davidove dunje - Istina i Pravda- (Video)

U parkiću u centru Banja Luke i večeras 502-i put su se okupili hrabri Banjalučani predvodjeni članovima Grupe "Pravde za Davida" da još jednom daju podršku ocu Davoru i majki Suzani Radanović u borbi za pravdu za ubijenog sina Davida, čije tijelo zlikovci ostaviše umoreno u martu prošle godine na ušću Crkvene u Vrbas.

"Evo nas još jedan dan u Getu - Banja Luka, i sa samo jednim pitanjem na koje tražimo odgovor: Ko je ubio našeg sugrađanina dvadesetjednogodišnjeg Davida?

Doći će dan kada će morati da odgovaraju za Davidovo ubistvo, ali i za sve ono što su uradili ocu Davoru, majki Suzani Radanović i članovima Grupe "Pravda za Davida". Zlikovci i ubice, čeka vas paklena jesen i Davidove dunje - Istina i Pravda", poručio je večeras "pravdaš" Marko Mikić.

I večeras se čula Davidova pjesma "Klinac u Getu" medju prisutnima u parkiću. 

A, danas je član Grupe "Pravda za Davida" Ozren Perduv postavio fotografiju ograđenog prostora na ušću Crkvene u Vrbas gdje je nadjeno Davidovo izmučeno tijelo krajem marta prošle godine.
 
"Hvala im što su nam obezbijedili mjesto na kome možemo da postavimo naše poruke, pitanja, molbe. Naše vapaje. Jedino naše pitanje - Ko je ubio Davida?

I sutra na istom mjestu u isto vrijeme novi skup podrške "Pravda za Davida" ocu Davoru i majki Suzani Radanović.

Bliži se jesen, bliže se Davidove dunje, dunjo moja..., bila je jedna od poruka večeras iz parkića u centru Banja Luke.

Pravda za Davida! Nema predaje! Idemo do kraja, sa ulice do sudnice i u njoj do istine i pravde...!

Pravda za Dženana - U Velikoj aleji u nedelju 11. avgusta memorijalna šetnja za Dženana Memića
  

U nedjelju 11. avgusta s početkom u 20 sati u Velikoj aleji biće održana memorijalna šetnja u znak sjećanja na ubijenog mladića Dženana Memića. Tog dana on bi napunio 25 godina. 

Iako je prvobitno bilo planirano održavanje 2. noćne utrke kao što je to bilo prošle godine, porodica Memić je zbog obilježavanja Kurban-bajrama odlučila organizirati memorijalnu šetnju. 

Porodica, prijatelji i građani koji podržavaju borbu porodice Memić u otkrivanju istine o Dženanovoj smrti okupit će se u nedjelju u Velikoj aleji kod spomen-obilježja "Ranjeni kamen". Simboličnim puštanjem 25 balona u zrak i na taj način bit će mu odata počast. 

Podsjećamo, slučaj ubistva Dženana Memića nije rasvijetljen ni više od tri godine nakon njegove smrti. Sudski postupak koji se vodio protiv Ljube i Bekrije Seferovića za saobraćajnu nesreću okončan je prvostepenom oslobađajućom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu. Vrhnovni sud FBiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS, te je presuda ukinuta i počelo je novo suđenje. Izvršeno je i treće saobraćajno vještačenje, a vještaci saobraćajne struke bili su na licu mjesta zajedno sa medicinskim vještakom. 

Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, a u noći 8. februara 2016. godine s njim u društvu je bila Alisa Mutap koja je također zadobila povrede. Tokom sudskog procesa samo jednom se pojavila kao svjedok. 

Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet o ubistvu Dženana Memića, a do sada je salušano više svjedoka. Očekuje se da Tužilaštvo BiH otvori i istragu kako bi se utvrdilo ko je sve učestvovao u sakrivanju istine o smrti tada 21-godišnjeg Dženana Memića i pod kojim okolnostima je zadobio povrede od kojih je preminuo 15. februara 2016. godine. 

VIDEO:

Foto/Video: Marko Mikić

Izvor: Infomedia Balkan/Patria