-Pravda za Davida- 690.dan: Traže prijem u OHR-u -Istraga u slučaju -David Dragičević- stagnira- (Video)

-Pravda za Davida- 690.dan: Traže prijem u OHR-u -Istraga u slučaju -David Dragičević- stagnira- (Video)

Udruženje građana "Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine" iz Beča u saradnji sa udruženjem građana "Put Pravde" Banja Luka je uputilo zvanični dopis kancelariji visokog predstavnika (OHR) kako bi ukazali na stagniranje istrage u slučaju Davida Dragičevića.

U dopisu je istaknuto stagniranje istrage u slučaju, kako navode, organizovanog ubistva Davida Dragičevića dok je istovremeno naglašeno ubrzano krivično procesuiranje aktivista ljudskih prava "Pravda za Davida" iz Banja Luke.

Skrenuta je pažnja na prisustvo organizovanog kriminala i korupcije unutar institucije Visokog sudskog  i tužilačkog savjeta BiH, te zatražen  prijem kod visokog predstavnika u BiH.  

Udruženje građana "Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine" iz Beča formirali su roditelji ubijenog Davida Dragičevića, Davor i Suzana Radanović.

Pismo prenosimo u cjelosti: 

Poštovani,
Mi smo humanitarna organizacija "Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine" iz Beča osnovana od strane roditelja ubijenog Davida Dragičevića koja blisko saraduje sa udruženjem građana "Put Pravde" iz Banjaluke.

Ubistvo banjalučkog studenta Davida Dragičevića je bio povod za prve, građanske, dugotrajne nepoliticke proteste koji traju i do današnjeg dana. Tokom protesta, dolazilo je do narušavanja osnovnih ljudskih prava, narušavanja slobode izražavanja i medija koja u Bosni i Hercegovini praktično ne postoji.

Neki od naših ciljeva su kreiranje institucionalnog okruženja za konačno razrješenje ubistva Davida Dragičevića, Dženana Memića kao i ostalih neriješenih ubistava i drugih zločina u BiH.

Promovišemo vladavinu prava i zalažemo se za usklađivanje zakona Bosne i Hercegovine sa zakonima Evropske unije.

28. marta 2019. godine imali smo sastanak tadašnjeg komesara za proširenje Johanesa Hana sa roditeljima ubijenih mladića čija ubistva do danas nisu riješena, Suzanom Radanović, majkom ubijenog Davida Dragičevića iz Banjaluke i Murizom Memićem, ocem ubijenog Dženana Memića iz Sarajeva. Na sastanku je diskutovano o pravnom sistemu Bosne i Hercegovine. Komesar Han je istakao kako su planirane promjene u pravnom sistemu BiH. Nakon ovoga, 5. decembra 2019. smo imali priliku da pročitamo izvještaj uvaženog pravnog eksperta Rajharda Pribea.

Uprkos svim ovim događajima, nemamo apsolutno nikakvog napretka u slučaju istrage organizovanog ubistva Davida Dragičevića. Trenutno ne postoji adekvatna istraga niti postoje bilo kakve informacije od strane Tužilaštva koje vodi slučaj. Umjesto toga, isto Tužilaštvo vodi preko stotinu prekšajnih postupaka protiv aktivista ljudskih prava "Pravda za Davida" iz Banja Luke. Trenutno je aktuelno preko 20 sudskih postupaka protiv aktivista ljudskih prava "Pravda za Davida". Nakon mnogobrojnih pitanja upućenih Tužilaštvu o stepenu istrage u slučaju "Dragičević" nije dobijen nikakav odgovor.

Moramo istaknuti kako smo imali priliku da vidimo video, na kojem se nalazi istaknuti pravnik Milan Telgeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i službenik koji je pripadnik Jedinice za specijalnu podršku (SIPA). Na videu se jasno ističe prisustvo korupcije unutar samog VSTV. Video je dobro poznat i o njemu su izvještavali poznati svjetski mediji. 

Uprkos ovom činjeničnom stanju, sastav VSTV se nije promjenio i budžet dobijen za finansiranje VSTV od strane Evropske unije i dalje ostaje isti iako imamo jasne dokaze prisustva korupcije i organizovanog kriminala unutar ove institucije.

Vladavina prava je ključna za proces proširenja. Prilikom Vašeg kontakta sa vladajućim strukturama BiH u više prilika ste iskazali zabrinutost u oblasti građanskih sloboda. Pravo na slobodu govora i slobodu okupljanja je esencijalno za adekvatno funkcionisanje svakog demokratskog društva.

Ako pogledamo prethodno opisane događaje ne postoji vladavina prava koja omogućava slobodu govora i slobodu okupljanja niti postoji napredak u oblasti pravnog sistema.

Imamo svakodnevne proteste u Banjaluci i u Sarajevu, imamo jasne indikatore velike solidamosti između dva entiteta, građani putuju iz Banjaluke u Sarajevo da bi podržali proteste u drugom entitetu, imamo veliki pokazatelj zajedničkog razumijevanja i prevazilaženja nacionalnih razlika. Mnogo aktivista ljudskih prava je putovalo iz Sarajeva za Banjaluku takođe.

Na koji načn možemo dobiti vašu podršku, i molimo Vas, možete li nam dati smjernice ili sugestije na koji način možemo efektivnije da djelujemo kako bi dobili neke osnovne odgovore u slučaju organizovanog ubistva Davida Dragičevića.

Iskreno,
Roditelji ubijenog Davida Dragičevića, Suzana Radanović i Davor Dragičević, Administrativni tim "Pravda za Davida"Sofija Grmuša Bsc, Jelena Marjanović Msc

U parkiću i večeras "pravdaši" pitaju "Ko je ubio Davida"?

I večeras je održan skup "Pravda za Davida" na kojem su mirno i dostojanstveno još jednom "pravdaši" pitali policiju, tužilaštvo i odnarođenu vlast: "Ko je ubio Davida Dragičevića"?.

Odgovora još nema...?

Ne odustajemo, ne predajemo se, idemo do kraja...!

Pravda za Davida!"

VIDEO:

 

Foto/Video: Edvin Kuč

Izvor: Infomedia balkan/impulsportal.net/rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks