Pravda za Davida traži vraćanje Davidovog srca na Trg Krajine

Pravda za Davida traži vraćanje Davidovog srca na Trg Krajine

Udruženje građana “Put Pravde” Banjaluka se obratilo gradskoj Upravi sa zahtjevom za postavljanje srca na Trgu Krajine, radi obilježavanja tri godine od ubistva Davida Dragičevića.

Merlina Ivić, predsjednica Udruženja rekla je da su se obratili e Gradskoj upravi grada, odjeljenju za komunalne poslove sa zahtjevom za postavljane srca na trgu.

"Dana 18.02.2021 odjeljenju za komunalne poslove grada Banja Luka predali smo svu potrebnu dokumentaciju za zakupljivanje javne povrsine.I ako je zakonski rok za dopunu zahtjeva 3 dana, a 8 dana za donošenje konačnog rješenja do danas nismo nikakav odgovor dobili od nadležnih te smo bili primorani za slanjem urgencije. U zahtjevu smo naveli da bi u periodu od 18. marta 2021 do 07. aprila 2021 zakupili površinu od 4 kvadratna metra a na kojoj bi bilo postavljeno srce, pesnica, slike, cvijeće, svijeće, identično kao što je i bilo prije nego što je Ministarstvo nutrašnjih poslova republike Srpske  25. Decembra 2018. počistilo sve ono što je podsjećalo na ubijenog Davida Dragičevića i na proteste roditelja i grupe Pravda za Davida", rekla je Merlina.

Uz zahtjev je priložena i fotodokumentaciju koja jasno pokazuje izgled predmeta koje ćemo postaviti u gore navedenom periodu.

“Rok za dopunu zahtjeva je tri dana, a za izdavanje riješenja je osam dana, međutim mi još uvijek nismo dobili nikakvu povratnu informaciju, te smo dopisom urgirali da nam se odmah dostavi odgovor vezan za naš zahtjev”, ističe ona.

Podsjetimo da se 25. decembra 2018. godine dogodila policijska represija koja je šokirala Banjaluku, regiji, ali i svijet. Tada je i sklonjeno Davidovo srce sa Trga Krajine u Centru Banjaluke.

Tog 25. decembra okupljeni na Trgu sklonili su se u dvorište gdje su se okupljali dok ih i iz hrama nisu otjerali crkveni zvaničnnici

Taj dan su pripadnici gradske čistoće sklonili sa Trge Krajine u Banjaluci sliku ubijenog mladića Davida Dragičevića, drvenu statuu koja simbolizuje stisnutu pesnicu, kao i posude u kojima su paljenje sveće koje su tu stajale od 26. marta 2018 godine.

Podsjetimo i da je tokom protekle dvije godine uklanjano i cvijeće koje su članovi neformalne grupe Pravda za Davida postavljali na mjestu gdje je pronađeno Davidovo tijelo.

Obilježja na ušću više niko ne dira.

Izvor: buka

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter