-Pravda za Davida- uputila dopis ambasadama u Bosni i Hercegovini (Foto)

-Pravda za Davida- uputila dopis ambasadama u Bosni i Hercegovini (Foto)

Povodom sinoćnih događaja na Trgu Krajine i hapšenja aktivista ljudskih prava “Pravda za Davida” upućen je dopis ambasadama u Bosni i Hercegovini.


Neposredni povod hapšenju bila je pres konferencija na Trgu Krajine. Neformalna grupa građana “Pravda za Davida” obilježavala je dvije godine od održavanja velikog skupa 7. Juna 2018. godine. Svega troje aktivista je stajalo na Trgu Krajine, Ozren Perduv, Sofija Grmuša i Miljan Kovač. Na samom početku prišli su pripadnici policije i tražili da se skup prekine. Aktivisti su odgovorili da nije u pitanju nikakav skup nego obraćanje građana medijima, nakon čega su usljedila hapšenja. Uhapšeni su: Aleksandra Vranješ, Gordana Bojanić, Zaim Šibić, Ćerim Kuč, Edvin Kuč, Željka Skenderija, Sofija Grmuša, Ozren Perduv, MIlica Malašević i Miljan Kovač. Dio aktivista zadržan je u Policijskoj stanici Centar Banja Luka, a dio aktivista, među njima i Ozren Perduv i Sofija Grmuša prebačeni su u Centar za obuku, Zalužani. Oko 1 ujutro pušteni su na slobodu aktivisti iz PU Centar Banja Luka, dok su aktivisti zadržani u Centru za obuku, Zalužani pušteni oko 4 ujutro. 

Dopisom je između ostalog skrenuta pažnja na konstantna hapšenja, zlostavljanja, maltretiranja i ponižavanja građana Banja Luke od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

U zaključku dopisa se ističe da je želja i zahtjev porodice Dragičević da u najskorije vrijeme reaguju, pruže podršku i zaštitu građanima Banja Luke koji svakodnevno doživljavaju progon, zlostavljanje i torturu od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Želja i zahtjev porodice Dragičević i aktivista ljudskih prava „Pravda za Davida“ je da iskoriste ovlasti koje imaju i u najskorije vrijeme zaštitite građane.

Izvor: pravdazadavida.info/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks