Pravosuđe: Sestra bivše članice VSTS postala sudija - Sve najavio audio snimak Milana Tegeltije i Milijane Buha


Pravosuđe: Sestra bivše članice VSTS postala sudija - Sve najavio audio snimak Milana Tegeltije i Milijane Buha

Najavljeno ispunjeno. Sestra bivše članice VSTS postala sudija. Prije nekoliko godina objavljen audio snimak Milana Tegeltije i Milijane Buha na temu imenovanja

Sestra bivše članice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milijane Buha, Sanja Čegar, imenovana je za sudiju Okružnog privrednog suda u Banjaluci. Priča je zanimljiva jer je prije nekoliko godina objavljen audio snimak u kojem tadašnji predsjednik VSTS obećava, pretpostavlja se Buhi, imenovanje njene sestre. Tražio je strpljenje i razumjevanje.

Iz Okružnog privrednog suda u Banjaluci nisu odgovorili na pitanja u vezi sa imenovanjem Sanje Čegar za sudiju tog suda kao i u vezi procedure tog imenovanja. Odluka o imenovanju objavljena je na stranici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. U obrazloženju se navodi da je imenovana izabrana kao najbolji kandidat od dva prijavljena i da je na konkursu imala 112,8 bodova od mogućih 125. Kao prednost u izboru navodi se i prethodno iskustvo kandidata, njen rad u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci i advokatskoj kancelariji Jasminka Jovišević-Jadranka Jovanović.

Milan Tegeltija je 2020. godine, dok je bio na čelu VSTS BiH obećao da će Buhina sestra biti imenovana za sudiju. U tom razgovoru se čuje kako Tegeltija ženskoj osobi sa kojom razgovara (Buha) govori kako mu je problem da imenovanje bude riješeno dok je sagovornica (Buha) član VSTS. Audio snimak je objavio portal Istraga.ba.

“Meni si prvo ti, meni si prvenstveno ti, znači da očuvam tvoju poziciju da se ne ugrozi, a Sanju ćemo riješavati. Jel me razumiješ? Ja prvo brinem da se tvoja pozicija ne ugrozi. Pa naravno sad sam ti rekao, ako prije toga, čak i u prvom mandatu, ako se otvori negdje pozicija, tipa Gradiška, Prijedor, pi…materina, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo tamo. Ja sam Sanji rekao sve. Samo moramo biti pametni i taktično to odigrati”, čuje se Tegeltija u objavljenom razgovoru.

On je tada rekao i da će priča otići u medije ukoliko “Sanja konkuriše za sud u Banjaluci gdje je konkurencija ogromna, svi će znati da je ona tvoja sestra“. On je u razgovoru savjetovao sagovornicu da sačeka da joj istekne mandat u VSTS jer će tada biti lakše.

Inače, Sanja Čegar je do imenovanja za sudiju Okružnog privrednog suda u Banjaluci radila kao stručni sradanik u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci. Nakon što je sestra Milijane Buha imenovana za stručnu saradnicu u Okružnom sudu u Banjaluci Transparency international BiH je saopštio kako su oni 2017. godine dobili prijavu da je konkurs farsa i da će navedeno lice zbog svojih porodičnih veza sa članicom VSTS-a biti imenovano na mjesto stručne sradnice u Okružnom privrednom sudu.

“Okružni privredni sud u Banjaluci je odbijao dostaviti informacije o konkursnoj proceduri, te ih je dostavio poslije više od dvije godine i dvije sudske presude u korist TI BIH. Dokumentacija je pokazala da je izabrana kandidatkinja bila najbolja na pismenom testiranju , ali se u prijavi u kojoj je najavljeno njeno imenovanje , isticalo da je pismeno testiranje najveći koruptivni rizik. I da će to biti razlog što će mnogi protivkandidati odustati od procedure, što je i bio slučaj”, saopštili su iz TI BiH prije tri godine.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter