Pravosudna -dimna bomba- Potvrđivanje optužnice za ubistvo Šmita razotkriva novi pravosudni skandal


Pravosudna -dimna bomba- Potvrđivanje optužnice za ubistvo Šmita razotkriva novi pravosudni skandal

Skalabudžena optužnica za ubistvo Mihajla Stupara podignuta je i potvrđena istog dana, a samo kako bi pravosudna mafija skrenula pažnju javnosti sa skandalozne oslobađajuće presude Siniši "Kinezu" Šakiću zbog ubistva Slaviše Ćuluma. Čekamo novu pravosudnu predstavu kojoj svi znamo krajnji ishod.

Koliko dana je trebalo za potvrdu mog prethodnog teksta Gadno smrde septičke jame prijedorskih sudova? Govorimo o svega pet dana, a naslov dovoljno ukazuje temu kojom sam se suštinski bavio. Analogno, pet dana je pravosudnoj mafiji trebalo da radi zataškavanja skandalozne presude javnosti ponudi novo zamajavanje predstojećim suđenjem - čiji kriminalni cilj već danas jasno naziremo.

Konkretno: glavni "specijalni" tužilac Miodrag Bajić od svog vijernog poslušnika i štićenika Mladena Mitrovića zatražio je hitno podizanje optužnice za ubistvo Mihajla Stupara, a samo kako bi pažnju javnosti skrenuo sa aktuelnog skandala oko oslobađanja Siniše "Kineza" Šakića zbog ubistva Slaviše Ćuluma. Kako bi dezavuisanje javnosti imalo učinka drugi poslušnik u liku predsjednika Okružnog suda u Prijedoru, Duško Miloica, ekspresno je potvrdio skalabudženu optužnicu.

Po navici da svoje navode potkrepljujem konkretnim dokazima prenosim saopštenje sa sajta suda: "Dana 25.09.2023. godine, Okružni sud u Prijedoru je rješenjem broj 16 0 K 001257 23 Kps, POTVRDIO optužnicu Okružnog javnog  tužilaštva u Prijedoru broj: T22 0 KT 0015260 21 od  25.09.2023.godine, u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog M.M, zbog krivičnog djela 'teško ubistvo' iz člana 125. stav 1 tačka 1)  Krivičnog zakonika Republike Srpske i S.B. i Š. G., zbog krivičnog djela 'Teško ubistvo' iz člana 125. stav 1. tačka 1. u vezi sa članom 39. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Potvrđivanjem optužnice osumnjičeni dobijaju status optuženih. Optužnicu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje mr Duško Miloica".

Iz saopštenja suda vidite da je skalabudžena optužnica OJT Prijedor datirana sa 25. septembrom 2023. godine. Proizilazi da je sa danom njenog sačinjavanja iz tužilaštva momentalno proslijeđena na pisarnicu Okružnog suda u Prijedoru, protokolisana i proslijeđena predsjedniku suda na dodjeljivanje postupajućem sudiji, te prošla proceduru po Pravilniku o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS).

Začuđujuće CMS sistem "izabrao" je predsjednika suda Duška Milioicu kao sudiju za prethodni postupak, a ovaj je ODMAH proučio optužnicu i dokaze, utvrdio osnovanost i donio rješenje o potvrđivanju iste. Zatim je na sajtu postavio saopštenje kako bi mediji i javnost imali novu temu (i "zaboravili" presudu Šakiću). Sve navedene radnje tužilaštva i suda odrađene su za jedan jedini dan, tog famoznog 25. septembara, a što samo po sebi opasno smrdi čak i kad govorimo o septičkoj jami prijedorskog pravosuđa. 

I nadalje ređamo činjenice koje potvrđuju prednje teze. Pet dana ranije javnost je gadno uznemirena činjenicom da je Siniša "Kinez" Šakić oslobođen u postupku za ubistvo Slaviše Ćuluma. Prethodno je medijski servirano postojanje DNK tragova na licu mjesta, Sky aplikacije, uniforme, skutera, pištolja sa izbrušenim brojem i ino zbog čega je šira javnost očekivala drakonsku zatvorsku kaznu. I prozivke su u dobroj mjeri krenule ka Miodragu Bajiću kao tužilačkom šefu i zbog nesposobnosti ishodovanja kazne sa takvim fondom dokaza. 

Kako najlakše izbjeći narastajuću aferu i raskrinkavanje stvarnih dešavanja u tom skandaloznom postupku? Iole upućeni znalci kriminalnih tokova ovakvu presudu očekivali su nakon onakve Kinezove predaje našim organima, a mojoj malenkosti njegove direktne i posredne veze u policiji i pravosuđu poznate su unazad deceniju i po, kada sam tu mnogobrojnu i opasnu kriminalnu grupu intenzivno istraživao. Za mene ovde nema ničeg iznenađujućeg.

Elem, izbjegavanje afera poslovično se najbolje izvodi plasiranjem javnosti novih srodnih tema, a u ovom slučaju početak dugo očekivanog postupka zbog ubistva Mihajla "Šmita" Stupara, teme o kojoj sam mnogo pisao i najavljivao razjašnjavanje brojnih dešavanja unutar struktura organizovanog kriminala. Posebice zbog činjenice da je načelnik Radenko Bašić ubijen sa ciljem/motivom sprečavanja dalje istrage ubistva Šmita Stupara.

Prvo šta ovde zaprepaštava jeste da OJT Prijedor i njihov šef Mladen Mitrović uopšte postupaju po predmetu ubistva Stupara. Proizilazi da ubistvo Stupara nema veze sa organizovanim kriminalom jer bi u suprotnom istragu i optuženje vodilo Republičko tužilaštvo RS ili Tužilaštvo BiH. Moraće Glavni republički tužilac Željka Radović, njen zamjenik i "specijalni tužilac" Miodrag Bajić, te glavni državni tužilac Milanko Kajganić objasniti je li predmet izuziman iz Prijedora i kako se uopšte dogodilo da ostane u nadležnosti Mitrovića.

Pored toga svima im valja objasniti šta su radili od momenta izručenja Marka Momića našim organima. Kako sam to davno objavio Momićev DNK nađen je na metalnoj šipki kojom je umlaćen Srupar, a što pored drugih dokaza jasno utvrđuje njegovu odgovornost. Gojko Šobot i Bojan Savanović su odmah po ubistvu priznali radnje pomaganja i ne znam šta je tužilaštvo imalo raditi za ovako "siromašnu" optužnicu.

Nedostaju objašnjenja ko je na žrtvi polomio drvenu bejzbol palicu pošto je Momić koristio metalnu šipku, pa kako je na lice mjesta dospio pištolj za koji je preko kriptovane komunikacije utvrđeno da ga je Aleksandar Miljatović prodao Daliboru Railiću, povezanost ubistva sa ranijim brutalnim napadom za koji su prijedorske kadije skandalozno oslobodile Railića i Vanju Vukovića. Zbog proceduralne "greške" predsjednice tog suda Danijele Elenkov, a počinjene u cilju oslobađajuće presude i u dogovoru sa glavnim tužiocem Mladenom Mitrovićem.

U brojnim tekstovima objašnjavao sam kako prijedorska policijska i pravosudna klika godinama štiti Railića i njegovu kriminalnu organizaciju za pozamašne sume mita i drugih koristi, a evo vam još jednog konkretnog dokaza. Nakon sramne oslobađajuće presude za pokušaj ubistva Mihajla Stupara vidimo kako kasnije počinjeno ubistvo opet svode na situacioni zločin i bez elemenata organizovanog kriminala, a uvjeren sam da je sa Momićem već dogovoreno kakvu cirkusku predstavu planiraju izvesti. Još jedno zamajavanje javnosti.

Iz teksta DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića! mogli ste pročitati kako je tek na suđenu potvrđeno da je pored inspektora Dejana Jurišića i načelnik Goran Mikanović znao za pripremanje ubistva načelnika Bašića. Za razliku od Jurišića decenijama po zlu prepoznatljivi Mikanović ovu činjenicu nije priznao Tužilaštvu BiH zbog zaštite koju uživa od bivšeg/aktuelnog vrha policije Republike Srpske i pravosudne mafije. Tako se banda nada da će javnost slabo pratiti suđenje za ubistvo Stupara, a moj blog je premalog uticaja za remećenje sramnih manipulacija.

Znači, potvrđivanje "skalabužene optužnice" ima samo jedan cilj, a to je preko medija preusmjeriti pažnju javnosti sa afere oslobađanja Kineza Šakića uvođenjem novog suđenja - za koje već sad jasno vidimo kuda vodi. Ključno je da Dalibora Railića i organizovanog kriminala nema u naznakama oko ubistva svjedoka-saradnika Mihajla Stupara, a kamoli povezivanja tog zločina sa ubistvom načelnika Radenka Bašića. 

Taman čovjek pomisli da je prijedorsko pravosuđe dotaklo dno septičke jame u kakvu se pretvorilo, kad ono stižu dokazi novih "sranja" loše upakovanih za podvaljivanje građanima koji plaćaju tužilačke i sudijske bitange. Znamo da ih Dugi Railić plaća više i od droge koju prodaje našoj djeci, odnosno kako to čini novi vođa prijedorske narko mafije, ali može im se dok narod ćuti i trpi. 

Zbog neupućenih moram podsjetii kako je neprevaziđena bitanga Milan Tegeltija preko VSTS-a za predsjednika suda progurao Duška Miloicu. Jedan bivši sudija tu muljažu najbolje je opisao navodom: "Od mogućih 100 bodova Miloici su izmislili 105 bodova kako ne bi izabrali sudiju Nedeljku Eror". Gospođa Eror u Prijedoru kotira kao ubjedljivo najodvažniji i najoštriji djelilac pravde i takva očekivano u mafijaškoj državi nije podobna za predsjednika suda. 

Ovde i u brojnim drugim predmetima Duško Milojica mora odrađivati nezasluženo dobijenu funkciju, a koliko je agilan vidimo po gornjem saopštenju o potvrđivanju optužnice istog dana kada je i sačinjena. Miodragu Bajiću mnogo manje štete bi donijelo nereagovanje na medijske prozivke umjesto ujdurmi kakvima samo dublje tone u septičku jamu. I zajedno sa drugim govnima širi smrad!

Nije primjereno ovako vrijeđati sudije i tužioce? Jeste ukoliko posjedujete desetine skandaloznih i teško nezakonitih presuda, odnosno svoje mišljenje zasnivate na velikom broju krivičnih predmeta čije potezanje na sudu jeste posljednje što žele bitange koje prozivam. Zato im je "ignorisanje" ovog bloga najmanje bolna opcija. 

Elem, po povratku iz zatvora planiram pred prijedorski osnovni i okružni sud dovesti cisternu za pražnjenje septičkih jama, pa da konkretno provjerim njihovu sposobnost (ne)reagovanja. Vidim da Nebojša Vukanović na svom Youtube kanalu ima 1,3 miliona pregleda snimka "postrojavanja kadija" i računam zaradu od toga, pa onda da ovako nezaposlen svakog dana mogu snimati incidente i performanse pred prijedorskim sudovima. I zaraditi koju kintu. 

U konačnici vidim sopstvene zablude u tekstovima povodom ubistava Stupara i načelnika Bašića, sva moja nadanja u pozitivne rezultete borbe protiv organizovanog kriminala padaju u vodu usljed aktuelnih dešavanja, pa je bolje da izvodim rijalitije sa učesnicima koji su pravosuđe davno sveli na takav vid sadržaja. Vjerujte da Zmaj od Šipova ne bi potvrđivao ovakve "skalabudžene optužnice"!

Moram podsjetiti da termin "skalabudžena optužnica" koristim još od 2017. godine kada je Miloičina sudačka vedeta Mirjana Miodragović Basrak, tada kao tužilac, podigla optužnicu protiv mene samo kako bi retroaktivno pokrila Lukačevu nezakonitu suspenziju. Optužnica zbog koje sam Milanu Tegeltiji javno obećao protjerivanje iz pravosuđa, a on najbolje zna zašto je podnio ostavke i u VSTS-u i u Osnovnom sudu u Banjaluci. Što realno možemo očekivati od nosilaca pravosudnih funkcije koje je imenovao lažni sudija Tegeltija vidimo iz prednje pomenutih skandala. 

Nastaviće se.... i dok budem boravio u zatvoru.

Piše: Borislav Radovanović
Foto naslovna: Ćulum (lijevo)/Momić i Stupar (desno)
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter