Pred Bajdenovu posjetu NATO saveznicima u Evropi SAD u tajnosti zbog Rusije testirale hipersoničnu raketu


Pred Bajdenovu posjetu NATO saveznicima u Evropi SAD u tajnosti zbog Rusije testirale hipersoničnu raketu

SAD su sredinom marta testirale hipersoničnu raketu u tajnosti, kako bi izbjegle eskalaciju tenzija sa Rusijom, prenosi CNN.

Kako se navodi, upućeni bezbjednosni zvaničnik rekao je da je hipersonična raketa HAVC lansirana sa bombardera B-52 sa zapadne obale.

Testiranje je uslijedilo nekoliko dana nakon što je Rusija saopštila da je koristila hipersoničnu raketu Kinžal tokom intervencije u Ukrajinu, kada je gađala skladište municije u zapadnoj Ukrajini.

U vrijeme testiranja hipersonične raketa SAD, američki predsjednik Džozef Bajden se pripremao za posjetu NATO saveznicima u Evropi, uključujući posjetu Poljskoj, gdje se sastao sa ukrajinskim ministrima spoljnih poslova i odbrane, navodi CNN.

Ukazuje se da su SAD bile oprezne kako ne bi preduzele korake koji bi mogli da dovedu do dodatne eskalacije tenzija između Vašingtona i Moskve.

U petak su SAD takođe otkazale testiranje interkontinentalne balističke rakete.

SAD su ponovo stavile akcenat na hipersonično oružje nakon što su Kina i Rusija posljednjih mjeseci uspješno testirale tu vrstu oružja, što je u Vašingtonu pojačalo zabrinutost da SAD zaostaju u vojnoj tehnologiji za koju se smatra da će biti odlučujuća u budućnosti.

Foto naslovna: Alexander Yartsev/Shutterstock.com/tanjug.rs
Izvor: Agencije

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter